Κόσμος|07.08.2024 16:44

Έρευνα του ΟΗΕ: 9 εργαζόμενοι της UNRWA πιθανώς εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ

Newsroom

Εννέα εργαζόμενοι στην UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «ενδέχεται να εμπλέκονταν» στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Οργανισμός ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από κατηγορίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Το πόρισμα του Οργανισμού

Στη συνέχεια το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS) ερεύνησε συνολικά 19 υπαλλήλους για συμμετοχή στην επίθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, 9 υπάλληλοι της UNWRA «μπορεί» να εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ για τους υπόλοιπους δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. Τα στελέχη που είναι ύποπτα για συνεργασία με τη Χαμάς δεν εργάζονται πλέον στην UNRWA, ενημέρωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία.

Η UNRWA, που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ ένα χρόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, διαθέτει ένα προσωπικό 14.000 ατόμων στη Γάζα. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, ενώ αποτελεί και σημαντικό πυρήνα απασχόλησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των  30.000 και πλέον εργαζομένων της σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και στα γραφεία που διατηρεί στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.

«Η UNRWA δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών»

Σε δήλωσή του, ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, επισημαίνει ότι «προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι να συνεχίσει τις κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου που συνεχίζεται, της αστάθειας και του κινδύνου περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων», για να τονίσει στη συνέχεια ότι «η UNRWA δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών – συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής αρχής της ουδετερότητας – και να διασφαλίζει ότι όλο το προσωπικό της συμμορφώνεται με την πολιτική του Οργανισμού για τις πολιτικές δραστηριότητες».

ειδήσειςΧαμάςΟργανισμός Ηνωμένων ΕθνώνΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραπρόσφυγες