Κόσμος|07.08.2024 19:49

Το Ιράν προειδοποιεί: «Θα απαντήσουμε στο Ισραήλ την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή»

Newsroom

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος, εν μέσω των φόβων για μια στρατιωτική κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ιρανική προεδρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι χώρες «στηρίζουν ένα καθεστώς που δεν εφαρμόζει κανέναν διεθνή νόμο και κανόνα».

«Βάλτε τέλος στη γενοκτονία και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζας»    

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι το να αποφύγει τον πόλεμο και να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της» συνέχισε ο Πεζεσκιάν, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι «στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και νόμων, δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων της και της ασφάλειάς της».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «υποχρεώσουν αυτό το καθεστώς (Ισραήλ) να βάλει τέλος στη γενοκτονία και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζαςκαι να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός».

Μακρόν: Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η κλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζητησε από τον ιρανό ομόλογό του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με το Ισραήλ. «Δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ιρανό ομόλογό του, όπως έγινε γνωστό. 

«Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμήνυσε πως η απάντηση της χώρας, θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι σε ανακοίνωσή του σήμερα. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Νετανιάχου: Μείνετε «ήρεμοι και ψύχραιμοι» 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προς τους Ισραηλινούς πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι» και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί σε οποιαδήποτε επίθεση, καθώς όλοι περιμένουν την απάντηση του Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα (7/8) τη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer και σε δηλώσεις του ανέφερε: «συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: Μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε».

Η ανάρτηση Νετανιάχου για την επίσκεψη στη βάση

Ερωτηματικά για την ιρανική απάντηση

Η Al Arabiya σε δημοσίευμά της, που επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, μπορεί να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σε άλλη εξέλιξη, σε δημοσίευμά της η Washington Post αναφέρει ότι  αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να μετριάσουν τα αντίποινα του Ιράν ενδεχομένως να έχουν αποτέλεσμα και έτσι εκτιμάται ότι ίσως η Τεχεράνη προχωρήσει σε μία περιορισμένης κλίμακας επίθεση.

ΗΠΑΙσμαήλ ΧανίγιαΙράνειδήσειςΕμανουέλ Μακρόνειδήσεις τώρα