Κόσμος|15.08.2024 16:32

WSJ: Το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream – Οι πιέσεις της CIA, και τα μπρος – πίσω του Ζελένσκι

Newsroom

Το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal. Επί της ουσίας η εφημερίδα επιβεβαιώνει την ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ, μεταδίδοντας μάλιστα, πως ενώ αρχικά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενέκρινε το σχέδιο, μετά από αμερικανικές πιέσεις αναθεώρησε και προσπάθησε ανεπιτυχώς να το μπλοκάρει.

Η CIA προσπάθησε να μπλοκάρει το σαμποτάζ

Η WSJ παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του συμβάντος της έκρηξης στον αγωγό το 2022, που προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας – Δύσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα  όταν η CIA έλαβε γνώση για τα σχέδια του Κιέβου κάλεσε αμέσως τον Ζελένσκι να ανακαλέσει το σχέδιο, πράγμα που κατά το δημοσίευμα προσπάθησε να κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Παρά την εντολή Ζελένσκι ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει με το σχέδιο δολιοφθοράς του αγωγού: Κατά το δημοσίευμα, τέσσερις ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν ή είχαν γνώση του σχεδίου επίθεσης στον Nord Stream και όλοι υποστήριζαν ότι ήταν ένας «νόμιμος» στόχος.

«Τον Μάιο του 2022, μια ομάδα Ουκρανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και επιχειρηματίες είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας τους στην ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Ενθουσιασμένος, εν μέσω κατανάλωσης αλκοόλ, ένας εκ των παρευρισκομένων προέβη σε μια ριζοσπαστική πρόταση: «γιατί δεν ανατινάζουμε τον αγωγό Nord Stream;» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ίδιο άτομο ανέφερε πως είναι ο «καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία». Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας θέλουν, μάλιστα, τον Ζελένσκι αρχικά να εγκρίνει το χτύπημα με το κόστος του σχεδίου να υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ.

«Στο ποσό συμπεριλαμβανόταν η ενοικίαση ενός μικρού γιοτ με εξαμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευμένων δυτών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ομάδα νοίκιασε ένα γιοτ αναψυχής μήκους 50 ποδιών με την επωνυμία Andromeda στο λιμάνι της πόλης Ρόστοκ της Βαλτικής της Γερμανίας.

Το σκάφος μισθώθηκε με τη βοήθεια ενός πολωνικού ταξιδιωτικού γραφείου που δημιουργήθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ως κάλυψη για οικονομικές συναλλαγές πριν από σχεδόν μια δεκαετία…», σημειώνει και προσθέτει πως «οι επιβάτες ήταν ένας στρατιωτικός αξιωματικός εν ενεργεία που πολεμούσε στον πόλεμο, ένας έμπειρος πλοίαρχος, τέσσερις έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων, ένα μέλος του πληρώματος και μια γυναίκα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ήταν μια παρέα φίλων σε μια κρουαζιέρα αναψυχή».

Οπλισμένοι με καταδυτικό εξοπλισμό, δορυφορική πλοήγηση, φορητό σόναρ και χάρτες του βυθού που χαρτογραφούσαν τον αγωγό έφτασαν στο σημείο. «Οι τέσσερις δύτες εργάστηκαν σε ζευγάρια και χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό εκρηκτικό γνωστό ως HMX που ήταν συνδεδεμένο με πυροκροτητές ελεγχόμενους με χρονοδιακόπτη».

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ωστόσο την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία: «Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters.

Χθες το Reuters μετέδωσε ότι η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Η πολωνική εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε, στο πλαίσιο της έρευνας για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Γερμανία σε βάρος ενός Ουκρανού εγκατεστημένου στην Πολωνία, ο οποίος όμως έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Μάλιστα, η εισαγγελία είπε ότι οι γερμανικές αρχές είχαν εκδώσει τον Ιούνιο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός άνδρα ονόματι Βολοντίμιρ Ζ.

πόλεμοςΟυκρανίαNord Stream 2σαμποτάζΡωσίαειδήσεις τώρα