Κόσμος|24.04.2019 17:00

Αναζήτηση του FBI για τα ίχνη του Χίτλερ στην Αργεντινή

Newsroom

Ιστορικά, είναι γνωστό πως ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του κάτω από την Kαγκελαρία του Βερολίνου στις 30 Απριλίου 1945, όταν πλέον είχε χάσει τον πόλεμο. Ωστόσο κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες πως ο Γερμανός δικτάτορας διέφυγε από το Βερολίνο και κατευθύνθηκε στη Λατινική Αμερική.  

Aπόρρητα έγγραφα του FBI που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκάλυψαν πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν ο Χίτλερ ήταν πράγματι νεκρός ή αν ίσχυαν οι πληροφορίες πως είχε διαφύγει με υποβρύχιο στην Αργεντινή πέντε μήνες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του.  

Στα απόρρητα έγγραφα, που δημοσίευσε το RT, περιλαμβάνονται επιστολές μεταξύ του πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, J. Edgar Hoover και των ερευνητών του. Το πρώτο έγγραφο χρονολογείται στις 21 Σεπτεμβρίου 1945, δύο εβδομάδες μετά την ρίψη των δύο ατομικών βομβών στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.  

Τα έγγραφα εξετάζουν κάποιες πληροφορίες που ανέφεραν, πως ο Χίτλερ κρυβόταν στις Άνδεις, μαζί με 50 ναζί και τις οικογένειές τους, ενώ είχε ξυρίσει το μουστάκι του και υπέφερε από άσθμα και έλκος. Μάλιστα το FBI είχε μια πληροφόρηση πως 6 Αργεντίνοι αξιωματικοί τον είχαν βοηθήσει να κρυφτεί.  

Ένα άλλο έγγραφο στις 5 Ιουνίου 1947, αναφέρει πως μία γυναίκα που έμοιαζε με την Εύα Μπράουν (σύζυγος του Χίτλερ), εθεάθη στο ξενοδοχείο ενός καζίνο, ενώ στο ίδιο μέρος είχαν δει έναν άντρα που έμοιαζε με τον Χίτλερ. Μαζί τους βρισκόταν ένας μεγαλύτερος άντρας που η πηγή του FBI υποπτευόταν πως φορούσε make up για να μοιάζει γέρος. 

Το FBI εξέτασε την υπόθεση και έφτασε στο συμπέρασμα πως «ήταν αδύνατο να συνεχιστούν οι προσπάθειες εντοπισμού του Χίτλερ με τις διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν». 

Τέλος το δημοσίευμα του RT αναφέρει πως, ενώ η θεωρία της διαφυγής του Χίτλερ απορρίφθηκε, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής συνελήφθησαν ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ναζί , όπως ο αρχηγός των SS Αδόλφος Άιχμαν.

Αδόλφος ΧίτλερFBI