Κόσμος | 25.11.2018 13:08

Εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit μέσα σε 38 λεπτά - Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Newsroom

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι 27 τάσσονται υπέρ της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit. Οι ηγέτες της ΕΕ χρειάστηκαν λιγότερο από μία ώρα για να εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπη.

Η στάση της Ελλάδας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Το «μπαλάκι» στη Μέι 

Μετά και από την επικύρωση της συμφωνίας η Τερέζα Μέι θα πρέπει να καταφέρει να «περάσει» την συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό κοινοβούλιο. 

Τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

T

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση

Γιούνκερ: «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία»

«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του, παρόλο που δήλωσε ότι «είναι θλιμμένος που αποχωρεί η Βρετανία από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η συνάντηση των ηγετών ξεκίνησε στις 10.30 ώρα Ελλάδας και συμπεριλάμβανε τρεις συναντήσεις. Στην πρώτη συμμετείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και κράτησε λίγα λεπτά. Κατά τη δεύτερη, οι 27 ενέκριναν το κείμενο της συμφωνίας. Στην τρίτη φάση της Συνόδου, συμμετείχε και η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.  

Διπλωματικές πηγές: Η Βρετανία θα έχει το status του πρώην μέλους

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βρετανία θα έχει το στάτους του πρώην μέλους, ένα ξεχωριστό στάτους που δεν έχει προηγούμενο, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία.

συμφωνίαΕΕBrexit