Σινεμά|08.09.2024 17:22

The Perfect Couple: Είναι μία κακή αντιγραφή του «White Lotus»;

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Seacia Pavao/Netflix
Copyright: Seacia Pavao/Netflix
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Seacia Pavao/Netflix
Copyright: Hilary Bronwyn Gayle/Netflix
Copyright: Seacia Pavao/Netflix
Copyright: Seacia Pavao/Netflix

Πριν από λίγες ημέρες, το Netflix παρουσίασε την πολυαναμενόμενη μίνι σειρά «The Perfect Couple», με τη Nicole Kidman στον κεντρικό ρόλο. Βασισμένη στο best-seller της Elin Hilderbrand, η σειρά επιδιώκει να συνδυάσει το αστυνομικό θρίλερ με πιο ανάλαφρες, σχεδόν κωμικές στιγμές. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες. Η σεναριογράφος Jenna Lamia προσπαθεί να συνδυάσει αυτά τα δύο αντίθετα στοιχεία, αλλά η σύνθεση φαίνεται αδύναμη.

Οι τίτλοι αρχής γεμίζουν την οθόνη με έντονα χρώματα, ζωντάνια και μια δόση χιούμορ. Υπό τη μελωδία του τραγουδιού «Criminals» της Meghan Trainor, το καστ – από την οικιακή βοηθό μέχρι την ίδια τη Nicole Kidman – παρουσιάζει έναν συντονισμένο χορό γάμου στην παραλία. Παρά τη διασκεδαστική αίσθηση που προσφέρει αυτή η σκηνή, η συνάφεια της με το γενικότερο ύφος της σειράς είναι αμφισβητήσιμη. Ενώ η αρχική επίδειξη πολυτέλειας δημιουργεί μια ελκυστική εικόνα, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, και ιδιαίτερα με την αποκάλυψη του δολοφόνου στο έκτο επεισόδιο, οι γλυκές αυτές στιγμές φαίνονται ξένες προς το υπόλοιπο αφήγημα της σειράς.

Το σενάριο της Jenna Lamia αποτελεί την προσπάθεια του Netflix να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή του «The White Lotus». Η σειρά δεν επικεντρώνεται μόνο στους πλούσιους ανθρώπους που οδηγούνται σε φρικτές καταστάσεις, αλλά διαθέτει και ένα καστ που περιλαμβάνει τη Meghann Fahy, η οποία συμμετείχε και στη δεύτερη σεζόν της σειράς του Mike White στο HBO. Επιπλέον, η δράση περιλαμβάνει και πάλι έναν πνιγμό με την ίδια ηθοποιό, όπως συνέβη και στο «The White Lotus».

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Susanne Bier, δημιουργός της σειράς, ρωτήθηκε για τις συγκρίσεις με το «The White Lotus». Η Bier, η οποία έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν επιτυχημένες σειρές όπως το «The Undoing» και «The Night Manager», εξέφρασε τη χαρά της για τη σύγκριση, αλλά τόνισε ότι το «The Perfect Couple» έχει μια διαφορετική προσέγγιση. «Λατρεύω το White Lotus, οπότε θα ήταν τιμή μου» ανέφερε η ίδια στο Digital Spy. «Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι πολύ διαφορετικό. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, όπως πλούσιοι άνθρωποι σ’ ένα ερωτικό, παραθαλάσσιο περιβάλλον και μία μυστηριώδη δολοφονία, αλλά αισθάνομαι ότι το The Perfect Couple έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση».

Η νέα σειρά του Netflix είναι μία ιστορία ελαφρού είδους, με πρωταγωνίστρια τη Nicole Kidman, η οποία υποδύεται τη μητέρα του γαμπρού, τη Greer, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά την αυθεντική αυστραλιανή προφορά της. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την Amelia (Eve Hewson), μια κοπέλα από την εργατική τάξη, που πρόκειται να παντρευτεί τον Benji (Billy Howle), το μεσαίο γιο της υπερβολικά πλούσιας οικογένειας Winbury. Ο γάμος τους είναι ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός, με την πετυχημένη συγγραφέα Greer και τον σύζυγό της Tag (Liev Schreiber) να είναι το «τέλειο ζευγάρι» εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για καθαρά σαπουνόπερα, η οικογένεια Winbury, που περιλαμβάνει τον προβληματικό μικρότερο αδελφό Will (Sam Nivola), τον αλαζόνα μεγαλύτερο αδελφό Tom (Jack Reynor) και τη γκρινιάρα έγκυο σύζυγό του Abby (Dakota Fanning), είναι επιφανειακά μόνο λειτουργική. Στην πραγματικότητα, όλοι κρύβουν βαθιά μυστικά, όπως εξάρτηση από ναρκωτικά, σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις, χρεοκοπία και μοιχεία, που απειλούν να καταστρέψουν τα πάντα.

Παρότι η πλοκή της σειράς μπορεί να φαίνεται κοινότυπη, η εξαιρετική παραγωγή και το γοητευτικό καστ προσδίδουν μια αίσθηση ανανέωσης. Οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν με ενθουσιασμό τους διεφθαρμένους χαρακτήρες τους, δίνοντας ζωντάνια και βάθος στην αφήγηση. Τα γυρίσματα στη μαγευτική Nantucket προσφέρουν έναν αέρα πολυτέλειας και απόδρασης, με τις εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες του αρχοντικού της οικογένειας Winbury, της παραλίας και της θάλασσας να δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό. Η σειρά επισημαίνει την ηθική σήψη που κρύβεται πίσω από τη λάμψη και τον πλούτο των χαρακτήρων, παρουσιάζοντάς τους ως δυστυχισμένους παρά τα πλούτη τους. Ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα του θανάτου, η άνεση που τους προσφέρει ο πλούτος τους επιτρέπει να συζητούν με απάθεια για το πώς η δολοφονία επηρεάζει τον γάμο, μια φωτογράφηση για το περιοδικό People, και την τελευταία έκδοση του βιβλίου της Greer.

Όσον αφορά τον θάνατο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο «The White Lotus», η ταυτότητα του θύματος αποκαλύπτεται μόλις στο δεύτερο επεισόδιο, με την αφήγηση ν’ ακολουθεί μια μη γραμμική προσέγγιση γεμάτη αναδρομές. Όλοι φαίνεται να έχουν κίνητρο για τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής βοηθού Gosia (Irina Dubova) και της Isabel Nallet (Isabelle Adjani), μιας Γαλλίδας οικογενειακής φίλης που κανείς δεν συμπαθεί πραγματικά. Το «The Perfect Couple» δεν φιλοδοξεί ν' ανατρέψει τους κανόνες των τηλεοπτικών δράσεων, ούτε ν' ανταγωνιστεί κορυφαίες σειρές όπως το «The White Lotus» ή το «Big Little Lies» της Kidman. Πρόκειται για ένα ελαφρύ θέαμα, μια πιο φθηνή απομίμηση των μεγάλων σειρών του HBO, μ' ένα καστ που φαίνεται ν' απολαμβάνει πολυτελείς διακοπές στο Nantucket.

Η γνωστή φιγούρα της Kidman

Η Nicole Kidman ξεχωρίζει ως το δυνατό χαρτί της σειράς, αν και στο πρώτο μισό της σεζόν ο ρόλος της είναι περισσότερο υποστηρικτικός. Η Greer, γνωστή φιγούρα της Kidman, είναι μια ελεγκτική μητριαρχική προσωπικότητα, παγωμένη εξωτερικά και εμμονική με τη φήμη και την εικόνα της οικογένειάς της. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ίδια είναι η κινητήρια δύναμη της οικογένειας, συντηρώντας την οικονομικά με τα αστυνομικά μυθιστορήματα που γράφει. Από την άλλη, ο χαρακτήρας του Liev Schreiber, ο Tag, είναι πιο χαλαρός και ελεύθερος. Ντυμένος αποκλειστικά με λινά ρούχα σε ουδέτερους τόνους και με αδυναμία στο αλκοόλ και τα χάπια, ο Tag έχει αποτυχημένες σχέσεις με τους δύο από τους τρεις γιους του, τον Tom και τον Will, αλλά διατηρεί μια ζεστή συντροφικότητα με άλλες γυναίκες πέρα από τη σύζυγό του.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες, Benji και Amelia, παρουσιάζονται ως οι «καλοί», κάτι που συχνά σημαίνει ότι είναι και οι πιο βαρετοί. Ο Howle, που υποδύεται τον Benji, δυσκολεύεται να ελέγξει τη βρετανική του προφορά, γεγονός που αποσπά την προσοχή του θεατή. Η Hewson (Amelia) ξεκινά εντυπωσιακά, παίζοντας το ρόλο της φτωχής κοπέλας που παντρεύεται σε πλούσια οικογένεια, αλλά όσο η πλοκή προχωρά, οι αρχικά ενδιαφέρουσες σκηνές της υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους σε μια αδιάφορη ερωτική ιστορία. Οι σκληρές παρατηρήσεις της Nicole Kidman και οι καυστικές ατάκες της Dakota Fanning, με μια τάση για πικρόχολα σχόλια, επισκιάζουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Μια άλλη αξιοσημείωτη παρουσία είναι και η Meghann Fahy, η οποία, ως Merritt, η κουμπάρα και καλύτερη φίλη της Amelia, ξεκινά ως «party girl» αλλά σύντομα αποκαλύπτει μια πιο ευάλωτη συναισθηματική πλευρά.

Σπάει την αίσθηση αξιοπιστίας της αφήγησης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σειράς είναι ότι, παρόλο το εκτεταμένο καστ και τις αμέτρητες υποπλοκές, εστιάζει περισσότερο στις μελοδραματικές στιγμές παρά στο αστυνομικό μυστήριο. Αυτό θα ήταν αποδεκτό αν η σειρά επικεντρωνόταν αποκλειστικά στον πολυτελή τρόπο ζωής των πλουσίων και αντιπαθητικών χαρακτήρων της, χωρίς να προσποιείται ότι η δολοφονία είναι το κεντρικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς, όμως, δεν το κάνει. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί, που υποδύονται οι Michael Beach και Donna Lynne Champlin, έχουν αρκετό χρόνο στην πλοκή και προσφέρουν μερικές διασκεδαστικές ατάκες, οι σκηνές των ανακρίσεων διαρκούν υπερβολικά, ειδικά στα τελευταία επεισόδια. Επιπλέον, το γεγονός ότι η πιο πλούσια οικογένεια του νησιού σπάνια συμβουλεύεται τους ειδικούς δημοσίων σχέσεων και ποτέ δεν καταφεύγει στους δικηγόρους της, ακόμη και όταν κατηγορείται για φόνο, είναι το μεγαλύτερο αστείο της σειράς που προκύπτει από την ίδια την πλοκή. Αυτό όχι μόνο προκαλεί αμφιβολίες, αλλά και σπάει την αίσθηση αξιοπιστίας της αφήγησης.

Εν κατακλείδι, το «The Perfect Couple» αποδεικνύει ότι, αν και προσφέρει κάποιες στιγμές ψυχαγωγίας, δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στα καλύτερα δείγματα του είδους, όπως το «The White Lotus». Παρά το υποσχόμενο καστ και την όμορφη τοποθεσία, η σειρά αποτυγχάνει ν' αφήσει το στίγμα της, καταλήγοντας μια επιφανειακή απόπειρα σάτιρας και μυστηρίου.

δολοφονίαNetflixΝικόλ Κίντμαν