Food & Drink|28.02.2022 07:35

Έχετε πράσα; Τέσσερις συνταγές για απόλαυση στο μάξιμουμ

Χριστίνα Τσαμουρά

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έχει γλυκιά και ήπια γεύση, λιγότερο έντονη από του κρεμμυδιού, αν και το θυμίζει. Η γεύση του γίνεται ακόμη ηπιότερη, αν ζεματισθεί σε νερό που κοχλάζει πριν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα.

Το πράσο στη μαγειρική

Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, ανθεκτικό στη συντήρηση. Τα πράσα νοστιμίζουν το φαγητό, χωρίς να καλύπτουν τις άλλες γεύσεις που συμμετέχουν στο πιάτο. Συναντιούνται πολύ συχνά σε παραδοσιακές πίτες και πιτάκια, σε πιάτα με ρύζι, όπως το δημοφιλές πρασόρυζο, αλλά και στο πεντανόστιμο χοιρινό με πρασοσέλινο. Το πράσο όμως χρησιμοποιείται με πολλούς ακόμα γευστικότατους τρόπους: Μπορεί να μπει σε λαχταριστές κις, να γίνει νόστιμη χειμωνιάτικη σούπα βελουτέ μαζί με πατάτα, γιαχνιστό με άλλα χόρτα και φέτα και όχι μόνο. Εξαιρετικό για γέμιση αλμυρής τάρτας και πίτας, σε ριζότο ή σε σάλτσα ζυμαρικών και, βέβαια, σα συνοδευτικό στο κρέας ή το ψάρι.

Καθαρίζοντας το πράσο

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται το πλύσιμό του, γιατί μαζεύει χώμα ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων. Κόβουμε το επάνω μέρος του και το σκληρό πράσινο που δεν χρησιμοποιείται, το χαράζουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν τα φύλλα και το πλένουμε με πολλά νερά ή το αφήνουμε λίγη ώρα μέσα σε νερό και το ξεπλένουμε καλά.

Συνταγή για κις με πράσα, μπρόκολο και πιπεριές

Υλικά 

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμης για τάρτες
  • 500 γρ. πράσα
  • 6 μπουκετάκια μπρόκολο
  • 1 πορτοκαλιά πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. έμενταλ τριμμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και κόβετε σε ροδέλες. Πλένε και ψιλοκόβετε την πιπεριά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρετε μαζί με το φύλλο δάφνης. Ρίχνετε και το μπρόκολο ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε τα λαχανικά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους (σε σιγανή φωτιά για 15’) ανακατεύοντας τα συχνά. Πετάτε τη δάφνη και αφήνετε να κρυώσουν.
  2. Στρώνετε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα διαμ. 22 εκ. με το φύλλο σφολιάτας αφήνοντας να εξέχει σε διάφορα σημείας. Το τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220° C.
  3. Χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την κρέμα.
  4. Ρίχνετε το μείγμα των πράσων πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζετε με τα τριμμένα τυριά και περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνετε για 40’ μέχρι να ροδίσει η κις.

Συνταγή για πρασόσουπα με πατάτες και μπλε τυρί

Υλικά 

  • 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 4 πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι κύβο λαχανικών έτοιμο ή σπιτικό
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1,5 λίτρο ζεστό νερό
  • 60 γρ. μπλε τυρί λιωμένο με πιρούνι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • φρέσκο μυρωδικό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το σέλινο. Προσθέτετε τις πατάτες, και τις σοτάρετε και αυτές. Ρίχνετε το νερό, το ζωμό λαχανικών, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 35'-45'.
  2. Στη συνέχεια περνάτε το μείγμα από το μύλο του πουρέ ή το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Χτυπάτε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και σιγά – σιγά προσθέτετε στο μείγμα αυτό λίγη από τη σούπα για να το ζεστάνετε. Ρίχνετε το μείγμα κρέμας-κρόκου στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα. Προσθέτετε το μπλε τυρί και ανακατεύετε μέχρι να λειώσει. Σερβίρετε σε μπολ ή πιάτα αφού γαρνίρετε με το φρεσκοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας σας.

Συνταγή για μπακαλιάρο μαγειρευτό με πράσα, καρότα και κινόα

Υλικά 

  • 1 κιλό μπακαλιάρος φρέσκος, καθαρισμένος
  • 50 γρ. σέλινο (μισό ματσάκι)
  • 200 γρ. καρότα (2 καρότα)
  • 200 γρ. πράσα (1 μεγάλο)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι, 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 200 γρ. κινόα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1.200 ml νερό να βράζει μαζί με το σέλινο, τα καρότα, τα πράσα, το ελαιόλαδο, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 15’ προσθέτετε στην κατσαρόλα τον μπακαλιάρο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15’. Αφαιρείτε από την κατσαρόλα τα ψάρια και τα λαχανικά και τα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  2. Ξεπλένετε το κινόα πολύ καλά μέχρι το νερό του να βγαίνει καθαρό. Μαγειρεύετε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του αντικαθιστώντας τα 2/3 της ποσότητας νερού που υποδεικνύει με φιλτραρισμένο ζωμό από αυτόν που έβρασε το ψάρι με τα λαχανικά. Μόλις γίνει το κινόα, του προσθέτετε όσα πράσα και καρότα θέλετε, ρίχνετε λίγο αλάτι και το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
  3. Σερβίρετε το βραστό ψάρι αφού περιχύσετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού συνοδευμένο από το κινόα με τα βραστά λαχανικά.

Συνταγή για αλμυρό κέικ με πράσα, φέτα και μυρωδικά

Υλικά για 2 φόρμες

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 πράσα (μόνο το λευκό τμήμα τους) ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα σε τρίμμα
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 7 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα τρίβετε με τα χέρια για να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε κατόπιν το αλεύρι και ανακατεύετε.
  2. Ενσωματώνετε στο μείγμα τη φέτα, το κασέρι, το μαϊντανό, τον άνηθο και τα αυγά χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος. Τέλος προσθέτετε το πιπέρι και τα 2/3 από το βούτυρο και ανακατεύετε πολύ καλά.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε 2 φόρμες αλειμμένες με το υπόλοιπο βούτυρο και αφήνετε να σταθούν 20’-30’. Κατόπιν ψήνετε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C -200° C για 55’-60’.
ΠΗΓΗ: icookgreek.com
πράσατάρταμπακαλιάροςκέικσούπα