Ελλάδα | 31.07.2023 18:10

Τσέχος Πρέσβης στο ethnos.gr: «Αδειάζει» την πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας του - «Ποτέ η Ελλάδα δεν αρνήθηκε την βοήθεια της Τσεχίας»

Τίμος Φακαλής

Με δήλωσή του στο ethnos.gr ο Τσέχος Πρέσβης στην Αθήνα Jakub Karfik, «αδειάζει» την πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας του, η οποία με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι «η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αρνήθηκε την προσφορά».

«Το να πούμε, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια της Τσεχίας, θα ήταν το λιγότερο ανακριβές και παραπλανητικό, όπως συχνά συμβαίνει στην επικοινωνία μέσω Twitter» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πρέσβυς σε  δήλωσή του στο ethnos.gr και προσθέτει ότι «η άψογη συνεργασία και των δύο σωμάτων πυρόσβεσης, όπως αποδείχθηκε στις πυρκαγιές στην Αρκαδία το 2021, συνεχίζεται και οι Τσέχοι πυροσβέστες είναι έτοιμοι να συνδράμουν, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση πυρασφάλειας στη χώρα».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας, κ. Jakub Karfik:

«Το να πούμε, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια της Τσεχίας, θα ήταν το λιγότερο ανακριβές και παραπλανητικό, όπως συχνά συμβαίνει στην επικοινωνία μέσω Twitter. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συνεργασία των πυροσβεστικών σωμάτων οργανώνεται μέσω του ενιαίου συστήματος ERCC (Emergency Response Coordination Centre) της Γενικής Διεύθυνσης ECHO, όπου όλα τα κράτη στέλνουν αιτήματα βοήθειας και αντίστοιχα παροχής βοήθειας. Στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν στην Τσεχία δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες και πολλές πυρκαγιές. Γι’ αυτό το λόγο οι Τσέχοι πυροσβέστες δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στο ERCC για την Ελλάδα. Στα μέσα του Ιουλίου ο καιρός στην Τσεχία σταθεροποιήθηκε και γι’ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, και κυρίως στη Ρόδο, οι Τσέχοι πυροσβέστες προσέφεραν το ελεύθερο δυναμικό των επίγειων μονάδων τους εκτός συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα έθεσαν τις αρμόδιες μονάδες σε ετοιμότητα. Με αφετηρία, ότι τη συγκεκριμένη στιγμή το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από το εξωτερικό είχε ικανοποιηθεί στο πλαίσιο του ERCC, και κυρίως επειδή η Τσεχία δεν διαθέτει επαρκή εναέρια μέσα, τα οποία η Ελλάδα είχε ανάγκη, δεν ήταν δυνατό εκείνη τη χρονική περίοδο το προσφερόμενο τσεχικό δυναμικό να αξιοποιηθεί. Η άψογη συνεργασία και των δύο σωμάτων πυρόσβεσης, όπως αποδείχθηκε στις πυρκαγιές στην Αρκαδία το 2021, συνεχίζεται και οι Τσέχοι πυροσβέστες είναι έτοιμοι να συνδράμουν, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση πυρασφάλειας στη χώρα».

Επιβεβαίωση του ethnos.gr

Με τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το οποίο έγραψε πως η προθυμία των Τσέχων πυροσβεστών να βοηθήσουν την χώρα μας τις προηγούμενες μέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, «σκόνταψε» στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Αρχικά, η ελληνική πλευρά ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Σέρβων οι οποίοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Αθήνα. Μετά την αποδοχή της σερβικής προσφοράς από την Ελλάδα η πλατφόρμα του προγράμματος rescEU έκλεισε αυτόματα καθώς ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο,  ενδιαφέρον για βοήθεια έδειξαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μολδαβία και την Τσεχία.  Η προσφορά, όμως, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή γιατί η ευρωπαϊκή πλατφόρμα είχε κλείσει.

φωτιάΤσεχίαφωτιά τώραπυροσβεστικήπυροσβέστεςειδήσεις τώρα