Ελλάδα|11.09.2023 19:21

Κακοκαιρία Daniel: 6.000 μερίδες φαγητού από την Ένωση Περιφερειών στους πλημμυροπαθείς - Χρηματικά ποσά από ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας - Ποιες οι ανάγκες

Newsroom

Έξι χιλιάδες έτοιμες μερίδες φαγητού για τους πλημμυροπαθείς και τους πληγέντες από τη θεομηνία στη Θεσσαλία στέλνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έπειτα από απόφαση του Προέδρου της, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ενώ η βοήθεια θα σταλεί άμεσα και τα έτοιμα γεύματα θα διανεμηθούν με την επίβλεψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε όσους τα έχουν ανάγκη.

«Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας είμαστε στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από τις εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία ‘Daniel’. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας λάβαμε άμεσα την απόφαση να στείλουμε 6.000 έτοιμα γεύματα στους συνανθρώπους μας που έχουν ξεσπιτωθεί. Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε όσα δεινά βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Ενωμένοι, όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Η συμπαράστασή μας πρέπει να είναι και ηθική και έμπρακτη αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σκέψη όλων μας είναι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία και όλοι μας έχουμε χρέος να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να ξαναχτίσουν οι συμπολίτες μας τις ζωές τους», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Επιστολή της ΚΕΔΕ στους δήμους για στοχευμένη βοήθεια στη Θεσσαλία

Από την πλευρά της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επείγον έγγραφο του προέδρου της, Λάζαρου Κυρίζογλου, ενημερώνει τους Δήμους για τη βοήθεια που μπορούν να αποστείλουν στοχευμένα ανά πληγέντα Δήμο της Θεσσαλίας

Συγκεκριμένα ύστερα από επικοινωνία του προέδρου της ΚΕΔΕ με όλους της δημάρχους της Θεσσαλίας, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες ανά δήμο. Κατά συνέπεια όσοι Δήμοι επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες Δήμους, μπορούν να το πράξουν, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους, ως εξής:

Δήμος Τρικκαίων: μηχανήματα έργου, φορτηγά, JCB, πλωτήρια

Δήμος Πύλης: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων

Δήμος Φαρκαδόνας: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων

Δήμος Μουζακίου: μηχανήματα έργων

Δήμος Παλαμά: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων

Δήμος Σοφάδων: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων

Δήμος Νοτίου Πηλίου: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων, ένα απορριμματοφόρο

Δήμος Αλμυρού: μηχανήματα έργων

Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων

Δήμος Λάρισας: εμφιαλωμένα νερά

Δήμος Τεμπών: εμφιαλωμένα νερά

Δήμος Φαρσάλων: μηχανήματα έργων

Δήμος Βόλου: μηχανήματα έργων

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά την κοινή συνεδρίασή του με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είχε αποφασίσει την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης στους πληγέντες δήμους με σκοπό τον καθαρισμό των πόλεων, την αποκατάσταση του αστικού οδικού και αγροτικού δικτύου, την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και φερτών υλικών.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κυρίζογλου, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος από την πρώτη στιγμή με όλους τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σκιάθο και Σκόπελο και μετά από το καθολικό τους αίτημα για συμβολή στην αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των πόλεων, η ΚΕΔΕ θα συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο το αίτημά τους και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της ΚΕΔΕ και των οικείων πληγέντων δήμων, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών για τα παραπάνω έργα και με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι δήμοι θα κρίνουν.

Για το σκοπό αυτό η ΚΕΔΕ θα διαθέσει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανακοίνωσε ότι η ΠΕΔ θα συνδράμει τους πληγέντες Δήμους με τον ίδιο τρόπο με την ΚΕΔΕ και θα διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους πληγέντες δήμους για δαπάνες καθαρισμού των πόλεων και οικισμών.

κακοκαιρία Danielειδήσεις τώραΔήμοιΘεσσαλίαΚΕΔΕπλημμύρες