Ελλάδα | 10.04.2019 14:21

Διαγωνισμός φωτογραφίας: Αιχµαλωτίζοντας τα παιχνίδια του καιρού (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ο «Μίνωας», ο «Ξενοφών», η «Σοφία», ο «Τηλέµαχος», η «Χιόνη» και οι άλλες βαπτισµένες... κακοκαιρίες που εκδηλώθηκαν την Ελλάδα τους τελευταίους µήνες άφησαν πίσω τους καταστροφές, αλλά και µοναδικές εικόνες που «αιχµαλώτισαν» µε τον φωτογραφικό φακό τους επαγγελµατίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συστοιχίες κεραυνών, τεράστιοι κυµατισµοί στη θάλασσα, κατάλευκα τοπία, εντυπωσιακοί χρωµατισµοί στον ουράνιο θόλο και άλλες εικόνες κατέχουν περίοπτη θέση µεταξύ εκατοντάδων εικόνων που συµµετείχαν στον 2ο διαγωνισµό µετεωρολογικής φωτογραφίας µε τίτλο «Ηλιος - Γη - Αέρας» που διοργανώνει το www.meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανάµεσα σε συνολικά 450 φωτογραφίες που στάλθηκαν στην πρώτη φάση, η κριτική επιτροπή του διαγωνισµού (Κ. Λαγουβάρδος, Α. Μούστρης, Στ. Ντάφης, Μ. Θράβαλος) επέλεξε 50 τις οποίες έθεσε στη διάθεση των χρηστών του Διαδικτύου για ψηφοφορία. Αυτή διεξάγεται µέσω του Facebook έως τις 30 Απριλίου, µε κάθε «like» να υπολογίζεται ως ψήφος προτίµησης.

Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στις 5 Ιανουαρίου 2019, µετά το πέρασµα της «Σοφίας»

Οι 10 συµµετοχές µε τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσουν από µια fine art ψηφιακή εκτύπωση της φωτογραφίας τους σε µεγάλες διαστάσεις, καθώς και µια αναµνηστική οµπρέλα του meteo.

12 ακραία καιρικά φαινόµενα

Μέσα σε ένα οκτάµηνο, από τα µέσα Ιουνίου 2018 έως τα µέσα Φεβρουαρίου 2019, χτύπησαν την Ελλάδα 12 ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα, στα οποία δόθηκε όνοµα από τους επιστήµονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Από τον «Μίνωα» και τη «Νεφέλη» στην αρχή του περασµένου καλοκαιριού, µε ρεκόρ χαµηλών θερµοκρασιών για τον Ιούνιο, έως τον µεσογειακό κυκλώνα «Ξενοφώντα» του Αυγούστου, µε περισσότερα από 500 χιλιοστά βροχής σε δύο ηµέρες στον Θεολόγο Φθιώτιδας, περάσαµε στις καταιγίδες του «Ορέστη» τον Οκτώβριο και της «Πηνελόπης» τον Νοέµβριο.

Το Παλαιό Καρλόβασι στη Σάµο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μίνωας» στις 16 Ιουνίου 2018

Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα του καιρού, όπως παρουσιάστηκαν σε βίντεο ανασκόπησης του επιστηµονικού συνεργάτη του meteo, Σταύρου Ντάφη, έκαναν επίδειξη αστάθειας τις ηµέρες των Χριστουγέννων, όταν από τους 21 βαθµούς Κελσίου την παραµονή έκαναν «βουτιά» 15 βαθµών την επόµενη µέρα, ντύνοντας στα λευκά µεγάλο µέρος της χώρας. Το 2019 έκανε «ποδαρικό» µε τέσσερις διαδοχικές ψυχρές εισβολές µέσα σε µόλις 10 ηµέρες: τον «Ραφαήλ», τη «Σοφία», τον «Τηλέµαχο» και την «Υπατία». Το αλφάβητο ολοκληρώθηκε µε άλλες τρεις κακοκαιρίες σε διάστηµα ενός µήνα: τον «Φοίβο», τη «Χιόνη» και την «Ωκεανίδα».

Η ονοµατοδοσία των ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινοµένων στα αµερικανικά και βρετανικά πρότυπα άρχισε στην Ελλάδα το 2017, µε πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εχει ως στόχο να τραβήξει την προσοχή του κόσµου και να αυξήσει την εγρήγορσή του.

Βροχερός καιρός και ένα ζευγάρι µε κίτρινα αδιάβροχα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στις 18 Νοεµβρίου 2018