Ελλάδα | 05.08.2024 20:40

Πανώλη αιγοπροβάτων: Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό των κρουσμάτων - Φόβοι για ελλείψεις σε γαλακτοκομικά

Newsroom

Αγώνας δρόμου σε όλη την Ελλάδα για να περιοριστεί η πανώλη που έπληξε μέχρι σήμερα 39 κτηνοτροφικές μονάδες. Εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές στολές μαζί με κτηνιάτρους πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους σε μονάδες με θετικά κρούσματα αλλά και απολυμάνσεις.

«Στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες έχουμε ολοκληρώσει την κλινική εξέταση όλων των ζώων που είναι στη ζώνη προστασίας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρώσουμε και την κλινική εξέταση των ζώων που είναι στις ζώνες επιτήρησης», τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

Στη Δράμα το τελευταίο κρούσμα 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, από τη Λάρισα μετακινήθηκαν μολυσμένα αιγοπρόβατα σε συνολικά 76 κτηνοτροφικές μονάδες, σε 11 περιφέρειες και 22 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, ο έμπορος που προκάλεσε την διασπορά βρίσκεται σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείου.


Το τελευταίο καμπανάκι χτύπησε σε κτηνοτροφική μονάδα στη Δράμα. Πρόκειται για το 2ο κρούσμα μέσα σε λίγα 24ώρα που εντοπίζεται στην περιφέρεια της αν. Μακεδονίας και Θράκης.

«Τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε από πού προήλθανε, δεν έχουμε ενδείξεις πως το νόσημα μεταφέρθηκε κάπου αλλού. Τα κοπάδια ήταν απομονωμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν έρθει από το υπουργείο», τόνισε ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος κτηνιάτρων αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά 

Ο κίνδυνος για την διασπορά της πανώλης είναι ορατός και οι κρεοπώλες εκφράζουν φόβους για σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. «Η έλλειψη υπάρχει. Δεν σφάζονται πλέον ζώα, οπωσδήποτε θα ανεβούν οι τιμές πιστεύω γιατί τόσα πετάγονται στον καιάδα», σχολιάζει ένας κρεοπώλης στο OPEN.

«Γιαούρτια, γαλακτοκομικά, τυριά, θα δείτε πού θα πάνε αν συνεχιστεί και δεν κοντρολάρουν το θέμα της πανώλης στα αρνιά», τόνισε και ο πρόεδρος ΙΝΚΑ. 

κρούσματαπρόβαταγαλακτοκομικά προϊόνταπανώληειδήσεις τώρα