Ελλάδα|07.08.2024 20:25

Υπερτουρισμός: Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη Σαντορίνη – Μοντέλο Βενετίας

Newsroom

Σε αύξηση της τιμής καθόδου στη Σαντορίνη για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Καθημερινή» αναμένεται η εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό του ανωτάτου ημερησίου αριθμού επισκεπτών που μπορεί να δέχεται το νησί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά.

Βεβαίως, απέναντι στην άποψη αυτή υπάρχει η σθεναρή αντίσταση του οικονομικού επιτελείου, που θεωρεί ότι δεν αντέχει η χώρα μας να χάσει το εισόδημα από την κρουαζιέρα. Υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς φωνές, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, ως κατεξοχήν τουριστική χώρα, δεν μπορεί να αγνοήσει την παράμετρο της κρουαζιέρας, που είναι σημαντική πτυχή του τουριστικού προϊόντος στο σύνολό του.

Μελέτη για τον προσδιορισμό του ανώτατου ημερήσιου αριθμού επισκεπτών

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό του ανώτατου ημερήσιου αριθμού επισκεπτών που μπορεί να δεχθεί η Σαντορίνη. Σημειώνεται ότι σήμερα το πλαφόν είναι 8.000 επισκέπτες, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ημερόπλοια, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να εκτοξεύεται. Η Σαντορίνη θα αντιμετωπιστεί ως ειδικό πρότζεκτ εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής πίεσης που δέχεται.

ΣαντορίνηκυβέρνησηΒενετίαειδήσειςυπερτουρισμόςειδήσεις τώρα