Ελλάδα|17.08.2024 15:45

Απάντηση του Δήμου Μαραθώνα για την αποκομιδή των κηπαίων απορριμμάτων: «Δύο βάρδιες επί έξι ημέρες την εβδομάδα και 40 δρομολόγια την ημέρα»

Newsroom

Το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε το πρωί στην ιστοσελίδα μας με τίτλο «Κοντά σε νέο Μάτι: Τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς πνίγουν τον δήμο Μαραθώνα – “Εμπρηστής” ο νόμος για τα ακαθάριστα οικόπεδα» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου Μαραθώνα κ. Στέργιου Τσίρκα, ο οποίος εξέδωσε δελτίο Τύπου με το διευκρινίζει τα παρακάτω: «Η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνος εργάζονται καθημερινά και πολύ πριν από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς η αντιπυρική περίοδος, κάθε χρόνο ξεκινά από 1η Μαΐου. Ως εκ τούτου οι εργασίες αποψίλωσης και αποκομιδής κλαδεμάτων εκτελούνται ήδη πριν από την περίοδο αυτή.

» Για να ανταποκριθούν οι δημοτικές υπηρεσίες στις απαιτήσεις ενός δήμου με έκταση 226 τ.χλμ. εργάζονται όλο αυτό το διάστημα σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα και έφτασαν να εκτελούνται περί τα 40 δρομολόγια ημερησίως, τόσο από τα δημοτικά συνεργεία, όσο και από ιδιώτες με σύμβαση, ενώ για πρώτη φορά φέτος πολλοί συμπολίτες μας με ίδια μέσα μετέφεραν τα κλαδευτικά τους υπολείμματα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, χωρίς χρέωση. Επισημαίνεται ότι στο σύνολο των δρομολογίων που εκτελούνται περιλαμβάνονται τόσο οι αποκομιδές κατόπιν αιτημάτων αυτοψίας και πληρωμής παραβόλου, όσο και η αποκομιδή απορριμμάτων και κλαδεμάτων που απορρίπτονται – δυστυχώς – ανεξέλεγκτα σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, δημιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση στον προγραμματισμό του Δήμου. Άλλωστε, ο Δήμος Μαραθώνος στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοινώνει κάθε εβδομάδα τις περιοχές όπου γίνονται αυτοί οι καθαρισμοί και τακτικά καλεί τους δημότες να συμμορφώνονται ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων και κλαδεμάτων.

» Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για τον αριθμό των ανεκτέλεστων παραβόλων αποκομιδής κλαδεμάτων, επισημαίνουμε ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μικρότερος από 100 και αφορούν κυρίως συσσωρευμένα αιτήματα των τελευταίων δύο εβδομάδων και αντίστοιχα σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν οι αιτήσεις για αυτοψίες, λόγω του φόβου που εύλογα έχει δημιουργηθεί.

» Παρά τις σοβαρότατες ζημιές που προκλήθηκαν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνος εργάζονται εντατικά και νυχθημερόν ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις, ειδικά μετά και από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου».

Να σημειώσουμε ότι το ρεπορτάζ του ethnos.gr κατέγραφε την άποψη κορυφαίου στελέχους του δήμου Μαραθώνα- μονίμου υπαλλήλου- που περιέγραφε: «Ο νόμος για τον καθαρισμό οικοπέδων και την αποκομιδή κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων είναι- για την ώρα- καταστροφικός. Σε βάθος χρόνου ίσως αποδειχτεί ευεργετικός, αλλά μέχρι τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του! Ο νόμος αυτός ήταν για άλλη χώρα, όχι για την Ελλάδα και- ενδεχομένως- για άλλη εποχή. Τι έχει συμβεί με αυτή την ιστορία; Στον δήμο Μαραθώνα εκκρεμούν 420 αιτήσεις για αυτοψία και 120 άνθρωποι έχουν πληρώσει παράβολα και περιμένουν τα αυτοκίνητα του δήμου να μαζέψουν τα κλαδέματά τους!»…
Το ρεπορτάζ περιείχε και φωτογραφίες από την επικράτεια του δήμου, στις οποίες απεικονίζεται το πρόβλημα τη μη αποκομιδής των κηπαίων απορριμμάτων.

πυρκαγιέςειδήσεις τώραδήμος Μαραθώναφωτιά Βαρνάβα