Ελλάδα|20.08.2024 18:12

Φωτιά στην Αττική: Σύσκεψη στην Πεντέλη υπό τον Μητσοτάκη - Τα μέτρα

Κώστας Ασημακόπουλος

Λίγο μετά τις 5μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης (20/8)ξεκίνησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης και θα συμμετάσχουν σε αυτήν κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα μέτρα Πλαισίου Κρατικής Αρωγής για τους πυρόπληκτους:

Τι αναφέρθηκε για τη φωτιά και τα καμένα στρέμματα

Όπως αναφέρθηκε 104.000 στρέμματα καήκαν στην φωτιά, από αυτά το 10% «υψηλό» δάσος.  Όπως αναφέρθηκε, σκοπός της πολιτείας είναι οι ταχύτατοι ρυθμοί αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, ενώ τονίστηκε πως η φωτιά διέτρεξε τον άξονα της πυρκαγιάς του 2009, όπου είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα  η ζημιά ήταν περιορισμένη και αν δεν είχαν γίνει ίσως να είχαν καεί Αφίδνες και Νέα Μάκρη.

Ωστόσο, τονίστηκε πως η κυρίαρχη διαφορά με τη φωτιά του 2009 είναι πως η φωτιά το 2024 κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα επειδή είχε πιο χαμηλή βλάστηση από το 2009. Μάλιστα αναφέρθηκε πως από το 1950 δεν είχαν καθαριστεί τα δάση στην Αττική. Μάλιστα παρουσιάστηκε σε φωτογραφίες ότι οικόπεδα που είχαν καθαριστεί γλίτωσαν από την φωτιά.

Άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις

Όλη η περιοχή που έκαψε η φωτιά είναι σε έκτακτη ανάγκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν τρία βήματα:

  1. αντιδιαβρωτικά έργα,
  2. αντιπλημμυρικά έργα
  3. και μετά αναδασωση

Από χθες Δευτέρα έχουν ξεκινήσει μελέτες και αυτοψίες για τα τρία παραπάνω και κυρίως τα αντιδιαβρωτικάέργα που είναι πρώτη προτεραιότητα.  Θα αναδασωθούν 18.500 στρέμματα άμεσα με τεχνική αναδάσωση στο Καπανδρίτι και Μαραθώνα και συνολικά 47.000 στρέμματα μαζί με αυτά που κάηκαν το 2021.

Πριν τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντης του σχολείου.

Το σχέδιο 10 σημείων για την Αττική

Παράλληλα έγινε γνωστό το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Αττική μετά τη μεγάλη φωτιά.

  1. Άμεσα ξεκίνησαν καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
  2. Από σήμερα, Τρίτη (20/8) είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
  3. Το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
  4. Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
  5. Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
  6. Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρυθμισης.
  7. Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
  8. Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
  9. Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
  10. Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Έντονες αποδοκιμασίες στον Μητσοτάκη κατά την άφιξη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς. Πολίτες από διάφορες οργανώσεις, σωματεία και περιβαλλοντικούς φορείς αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, όπως φαίνεται και στο βίντεο του orangepress.gr.

Τι ζητούν οι δήμαρχοι

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι αναγνώρισαν πως  δόθηκαν περισσότερα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία αλλά τόνισαν ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Οι ίδιοι ζητούν προσωπικό και μηχανήματα για να διαχειριστούν τους καθαρισμούς των οικοπέδων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.  Οι ίδιοι ζητούν χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη πάντα μέσα από μελέτες. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου τόνισε ότι «δεν υπήρχε παραρεμάτιος δρόμος γιατί αν υπήρχε δεν θα καιγόμασταν».
Παράλληλα οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντιπλημμυρικά έργα και ζητώντας την ταχεία υλοποίησή τους ενώ θέλουν και να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες.

φωτιάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑττικήειδήσειςΠεντέληφωτιά τώραειδήσεις τώρα