Ελλάδα|09.09.2024 10:48

Δίκη Λιγνάδη: Αναβολή μετά από αίτημα ενός από τους καταγγέλλοντες

Newsroom

Νέα αναβολή, μέχρι τις 21 Μαρτίου 2025 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό αγοριών. 

Η νέα αναβολή δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο δικηγόρος ενός εκ των καταγγελλόντων καθώς όπως είπε, ο εντολέας του «μετά από μια περίοδο ανεργίας ξεκίνησε εργασία με εξαμηνιαία σύμβαση και δεν δικαιούται άδειας ακόμη».

Στο αίτημα αναβολής συναίνεσε ο εισαγγελέας της έδρας καθώς και όλες οι πλευρές.

Ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, δήλωσε εξερχόμενος του Εφετείου: «Η δίκη αναβλήθηκε σήμερα λόγω κωλύματος ενός εκ των θυμάτων να προσέλθει στο δικαστήριο, διότι είναι κάτοικος εξωτερικού και αντιμετώπιζε σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα. Κατά τη δικάσιμο στις 25 Μαρτίου, ο κατηγορούμενος θα αντιμετωπίσει από την αρχή, τις κατηγορίες τριών βιασμών ανηλίκων και ενός ενηλίκου, όπως ήταν από την αρχή η κατηγορία εναντίον του. Περιμένουμε δικαιοσύνη από το δικαστήριο, περιμένουμε δικαιοσύνη από τη δίκη. Να δει τα θέματα, τις καταγγελίες των τότε ανηλίκων θυμάτων και να αποδώσει δικαιοσύνη όπως ξέρει και όπως πρέπει».

Τι δήλωσε ο Λιγνάδης προσερχόμενος στο δικαστήριο 

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Δεν μπορώ να πω φυσικά πολλά πράγματα πριν γίνει το Εφετείο, ελπίζω να μην ξαναϋπάρξει αναβολή για να αποδείξω την αθωότητά μου. Απλώς θέλω να σας πω, πρέπει να ξέρετε ότι είναι τραγικό και επικίνδυνο να θέλουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή για βιασμό επειδή τον αδικούμε, επειδή μας έχει πικράνει, επειδή δεν μας φέρθηκε σωστά, επειδή δεν μας εξυπηρέτησε. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό είναι βαθύτατα προσβλητικό για τα πραγματικά θύματα των βιασμών». 

Κούγιας: «Δεν μπορεί να εργαστεί, προσδοκεί την αθώωση» 

«Ως γνωστόν ο κύριος Λιγνάδης στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε από την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών σε δυο από τις τέσσερις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε δυο. Ανεστάλη η εκτέλεση ποινής του και δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη συζήτηση. Σήμερα προσδοκούμε να συζητηθεί η υπόθεση, αλλά δυστυχώς ενημερώθηκα ότι ένας εκ των φερομένων ως παθόντων, ένας εξ αυτών εκ των οποίων αθωώθηκε, ότι θα ζητήσει αναβολή καθώς μόλις έπιασε δουλειά στη Σουηδία. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο κ. Λιγνάδης προσδοκούσαμε στη συζήτηση της υποθέσεως γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι δέσμιος. Δεν μπορεί να εργαστεί, προσδοκεί την αθωωτική κρίση που θα τον απελευθερώσει για να επανέλθει στο λειτούργημά του» τόνισε με τη σειρά του και ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, κατά την είσοδό του στο Εφετείο της Λουκάρεως.

Από το μηδέν θα κριθεί η υπόθεση Λιγνάδη 

Το ΜΟΕ καλείται να κρίνει σχεδόν από το μηδέν την υπόθεση του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να τύχει αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης με μεγαλύτερη ποινή από αυτήν της πρώτης δίκης.

Και αυτό γιατί το ΜΟΕ καλείται να κρίνει όχι μόνο την έφεση του κατηγορούμενου, αλλά και την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών η οποία ζητά να κριθεί εκ νέου η μία από τις δύο υποθέσεις που το πρώτο δικαστήριο κήρυξε αθώο τον καλλιτέχνη, αλλά και να εξεταστεί αν το ύψος της πρωτόδικης ποινής είναι ή όχι χαμηλό.

Η Εισαγγελία Εφετών με έφεση που άσκησε μετά την έκδοση της απόφασης του ΜΟΔ, έκρινε ότι η υπόθεση του 16χρονου πρέπει να επανεξεταστεί. Ζητά παράλληλα, να αξιολογηθεί από το ΜΟΕ το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη, το οποίο, κατά την Εισαγγελέα που άσκησε την έφεση είναι χαμηλό σε σχέση με την «απαξία και την βαρύτητα της πράξης, της βλάβης προξένησε στα θύματα» κά.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά από 17 μήνες προσωρινής κράτησης, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2022, καθώς κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4 προς 3) για τους βιασμούς δύο 17χρονων, στην Αθήνα και στην Επίδαυρο, το 2015.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο τον καλλιτέχνη για τον βιασμό ενηλίκου το 2018 και κατά πλειοψηφία (5 προς 2) για τον βιασμό 16χρονου ανηλίκου το 2011. Το φερόμενο θύμα της υπόθεσης του 2018 ,δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο να καταθέσει.

δικαστήριοδίκηβιασμόςΔημήτρης Λιγνάδηςαναβολήειδήσεις τώρα