Υγεία | 15.08.2024 18:55

Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός

Newsroom

Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων- εκτός Αφρικής. Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες.

Πώς μεταδίδεται η Mpox

Παλιότερα γνωστή ως  ευλογιά των πιθήκων, η Mpox όπως είναι η νέα ονομασία της είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

ευλογιάΣουηδίακρούσματαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςειδήσεις τώρα