Μουσική|29.07.2024 21:45

Μίκης Θεοδωράκης: Το πρώτο ψηφιακό κανάλι στο Youtube για τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη

Newsroom

Ένα νέο κανάλι στο YouTube για τον Μίκη Θεοδωράκη, το «Mikis Theodorakis YouTube Artist Channel», εγκαινιάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, ακριβώς τρία χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την πρωτοβουλία να δώσουν στον εμβληματικό, ουμανιστή συνθέτη ένα ψηφιακό σπίτι, μια παγκόσμια πλατφόρμα με τη μουσική, τις σκέψεις, το χιούμορ και το αγωνιστικό, δημοκρατικό του πνεύμα, πήραν σήμερα, 29 Ιουλίου 2024, ακριβώς ένα έτος πριν από την 100ή επέτειο της γέννησης του Μίκη Θεοδωράκη, η Schott Music σε συνεργασία με την Aviator Management και επιμελητή τον Αστέρη Κούτουλα.

100 χρόνια από τη γέννηση του

Η λειτουργία του καναλιού σηματοδοτεί την έναρξη του «MIKIS 100» , ενό project για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ιστότοπος «MIKIS 100» και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης «Μίκης Θεοδωράκης» στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα τεθούν επίσης σε λειτουργία στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Το νέο κανάλι θα έχει τον χαρακτήρα ενός «ψηφιακού campus», με ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις συναυλιών από όλο τον κόσμο, ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις έργων από όλο το εύρος των οκτώ συναρπαστικών δεκαετιών μουσικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ανοιχτή πλατφόρμα για όλους εκείνους τους μουσικούς, καλλιτέχνες και όχι μόνο, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν σε δημιουργικό καλλιτεχνικό διάλογο με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η πλατφόρμα αυτή είναι επίσης ένας χώρος τεκμηρίωσης της κοινωνικοπολιτικής στράτευσης του Θεοδωράκη, αλλά και ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο ο Μίκης διέδωσε παγκοσμίως τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό το κανάλι στο YouTube επιδιώκει να αποτελέσει το έναυσμα για να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ως δημιουργικό άνθρωπο, ως αφηγητή, ως ερμηνευτή της μουσικής του, ως μεγάλο μελωδό που μελοποίησε και έκανε γνωστούς παγκοσμίως τους στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, της Ρένας Χατζηδάκη, του Τάσσου Λειβαδίτη, του Νίκου Γκάτσου όμως και των Πάμπλο Νερούδα, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, Μπρένταν Μπίαν και πολλών άλλων.

Η εγγραφή στο κανάλι του YouTube μπορεί να γίνει εδώ: www.youtube.com/@MikisTheodorakisOfficial

συνθέτηςΜίκης Θεοδωράκης