Απόψεις | 29.07.2019 14:30

Πτυχιούχοι - αγορά: σηµειώσατε 1

Πένυ Κούτρα

Στον αντίποδα αυτής της παρατήρησης έρχεται η διαπίστωση των ερωτώµενων (ξένων και εγχώριων εργοδοτών και επενδυτών) πως ένα από τα προσόντα της ελληνικής οικονοµίας παραµένει το υψηλά εκπαιδευµένο ανθρώπινο δυναµικό. Το οξύµωρο των δύο αυτών στοιχείων έρχεται να υπογραµµίσει την πολυπλοκότητα του ζητήµατος, που ως απόρροια έχει το περιβόητο «brain drain» και την οπισθοχώρηση της δυναµικής της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας.

Πέρα από την ιδεολογική συζήτηση γύρω από τα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουν να διέπουν την Παιδεία σε µια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, οι συγκλονιστικοί αριθµοί του φαινοµένου εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου προς ανεύρεση εργασίας και καλύτερου εργασιακού µέλλοντος αναζητούν κάποια εξήγηση. Συνήθως αυτή αναζητείται στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήµατος και στις αδυναµίες της πολιτείας, σπανίως ωστόσο στρέφεται προς την πραγµατική οικονοµία και την ποιότητα των εγχωρίως εγκατεστηµένων επιχειρήσεων.

Μελέτη της KPMG, µε θέµα την αγορά εργασίας και τη µετανάστευση των Ελλήνων, κατέδειξε πως ο συνολικός αριθµός των Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο 2008-2016 ανέρχεται σε περίπου 450.000. Στην πλειονότητά τους είχαν περάσει από κάποιο έδρανο πανεπιστηµίου ή ΤΕΙ και µπορούσαν να αντιµετωπίσουν τις δυσκολίες της µετανάστευσης (αλλαγή περιβάλλοντος, δεξιότητες κ.λπ.). Εν ολίγοις, Ελληνες πτυχιούχοι κατορθώνουν να αναπτυχθούν επαγγελµατικά σε εξόχως ανταγωνιστικά οικονοµικά περιβάλλοντα, ενόσω η χώρα συνεχίζει να κατατάσσεται σε χαµηλές θέσεις όσον αφορά την Ερευνα και την Καινοτοµία στην ΕΕ. Ενας στους πέντε Ελληνες διευθύνοντες συµβούλους (σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα και πάλι από την KPMG) δηλώνει ότι η εταιρεία του δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθµούς της τεχνολογικής καινοτοµίας στον κλάδο τους. Επίσης, µόνο το 37% των επικεφαλής εταιρειών στην Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναµικό µε ρυθµό άνω του 6% την επόµενη τριετία (ποσοστό µειωµένο κατά 10% έναντι του 2017).

Οι παραπάνω αριθµοί υπογραµµίζουν το έλλειµµα απορρόφησης των ικανών και εκπαιδευµένων σηµερινών Ελλήνων επαγγελµατιών από τις επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη δε έρευνα που διενήργησε η ICAP σε απόδηµους επαγγελµατίες καταγράφονται τα αιτήµατα αυτών των ανθρώπων που προσφέρουν την προστιθέµενη αξία τους στο εξωτερικό. Ζητούν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς στην Ελλάδα περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηµατικές απολαβές και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

brain drain