Μόνιμοι διορισμοί 5.250 εκπαιδευτικών: «Τιμωρίες» για δασκάλους και καθηγητές
Νικολίτσα ΤρίγκαMε δυσάρεστες εκπλήξεις και «τιμωρίες», από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ξεκινά σήμερα η μεγάλη «μάχη» για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια απο τις 5.250 θέσεις για μόνιμο διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αντίθετα, ευχάριστα «νέα» υπάρχουν για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου, αφού αποφασίστηκε (όπως είχε γράψει κατ΄ αποκλειστικότητα το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής) η κατάργηση της οργάνωσης των απολυτηρίων εξετάσεων ανά ομάδα σχολείων, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί «μίνι πανελλαδικές». Επίσης, από φέτος δεν θα αναγράφονται στα αποδεικτικά απόλυσης (και στα πιστοποιητικά σπουδών) το θρήσκευμα και η ιθαγένεια.
Oσο αφορά στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, με διάταξη, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) κ.ά» δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τους διορισμούς θα έχουν και πτυχιούχοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής (δηλαδή και των κολεγίων, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού) εφόσον αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το Π.Δ 38/2010 ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού. Επίσης οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.
Νομικοί κύκλοι δηλώνουν στο Ethnos.gr, ότι η διάταξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα μας απο το 2010 έχει προχωρήσει στην επαγγελματική ισοτίμηση αυτών των τίτλων αλλά όπως τονίζουν η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όσο αφορά στους διορισμούς στο δημόσιο με δεδομένο οτι είναι ακόμη «θολό το τοπίο» της απόκτησης κάποιων πτυχίων κολεγίων –συνεργαζόμενων με ΑΕΙ του εξωτερικού.
Πάντως οι ίδιοι νομικοί εκφράζουν την άποψη ότι πιθανότατα, η συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν θα έχει ισχύ για τους διορισμούς, που θα γίνουν φέτος καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στη σχετική προκήρυξη και οτι για την ώρα οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι στερούνται ενός βασικού προσόντος για διορισμό, δηλαδή της προϋπηρεσίας.
Επίσης δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να γνωρίζουν οτι σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ο αποκλεισμός από τους διορισμούς και τις προσλήψεις για τρία έτη, εκπαιδευτικών, οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται. Η «τιμωρία» αυτή κρίθηκε αναγκαία όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την «εύρυθμη λειτουργία» των σχολείων αφού κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί αρνούνται ν΄ αναλάβουν υπηρεσία κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.
Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά απο σήμερα 13 Ιανουαρίου 2020, η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι 5.250 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η 12η Φεβρουαρίου 2020. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι η 4η Μαρτίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, που είναι κοινές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εφόσον επιθυμούν να κάνουν αίτηση και για τις δύο βαθμίδες, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12/2/2020, που είναι η προθεσμία για την Πρωτοβάθμια.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του www.asep.gr. Για την προκήρυξη που αφορά στην Πρωτοβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 15 Ιανουαρίου 2020, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00). Για την προκήρυξη, που αφορά στη Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00).
Υποβολή δικαιολογητικών
Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας στους αξιολογικούς πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης, χρειάζεται η υποβολή δικαιολογητικών, με τα οποία αποδεικνύονται τα γενικά και τα απαιτούμενα προσόντα και κριτήρια.
Ωστόσο, πριν από την κατάθεση των δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι που δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ), οφείλουν να εγγραφούν, μέσω του συνδέσμου https://opsyd.sch.gr/ (αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στον ιστότοπο).
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ήδη ηλεκτρονικό φάκελο, καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα, ενημερωμένα και επικυρωμένα. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική έντυπη αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών, στην οποία θα καταγράψουν τα ήδη καταχωρημένα και επικυρωμένα πεδία/στοιχεία στον ηλεκτρονικό τους φάκελο στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., τα οποία επικαλούνται για την απόδειξη του, κατά περίπτωση, προσόντος/κριτηρίου/ιδιότητας στη σχετική ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους στο ΑΣΕΠ. Επιπλέον, καλούνται να καταγράψουν τα δικαιολογητικά που υποβάλουν για πρώτη φορά και εκείνα που υποβάλουν για επικαιροποίηση ήδη καταχωρημένων και επικυρωμένων στοιχείων.
Το σύνολο των δικαιολογητικών, μαζί με την έντυπη αίτηση (πρωτότυπη και φωτοαντίγραφο αυτής), θα πρέπει να κατατεθούν στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα παραλαμβάνει μόνο εφόσον (επι)βεβαιώνεται ότι ο εκπαιδευτικός έχει εγγραφεί ως χρήστης στο ΟΠΣΥΔ και ότι προσκόμισε τα δικαιολογητικά που επικαλείται στην ειδική έντυπη αίτηση. Στην περίπτωση αυτή, επιστρέφει στον υποψήφιο το φωτοαντίγραφο με σήμανση απόδειξης κατάθεσης/παραλαβής. Επισημαίνεται, ότι προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες, πέραν των ήδη καταχωρισμένων και επικυρωμένων στον φάκελο του υποψηφίου στο ΟΠΣΥΔ, τα οποία δεν δηλώνονται στην ειδική έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, δεν λαμβάνονται υπόψη, ακόμη και αν προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά.
Υποβολή αιτήσεων
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του ΑΣΕΠ. Επίσης, επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα πεδία των ηλεκτρονικών αιτήσεων, καθώς και τους κωδικούς που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα ή κριτήρια/ιδιότητες, έστω και αν τα σχετικά δικαιολογητικά υποβληθούν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για την Πρωτοβάθμια αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00. Για την προκήρυξη που αφορά στην Δευτεροβάθμια, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα 14:00). Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο ΑΣΕΠ. Με την ηλεκτρονική υποβολή, ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της θα εμφανίζονται στη «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων», ενώ ανάλογη ειδοποίηση θα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δήλωσαν οι υποψήφιοι. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται σε εκτυπώσιμη μορφή.
Οι υποψήφιοι επίσης, θα πρέπει να εκδώσουν παράβολο τριών (3) ευρώ, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
Κριτήρια κατάταξης
Τα κριτήρια αυτά και η βαθμολόγησή τους σε μονάδες έχουν ως εξής:
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (120 μονάδες κατ' ανώτατο όριο)
-Τίτλοι σπουδών
Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών (Βαθμός × 2,5), δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. (7 μονάδες)
-Μεταπτυχιακοί - Διδακτορικοί τίτλοι
Διδακτορικό δίπλωμα (40 μονάδες)
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (20 μοναδες)
Δεύτερος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (8 μονάδες)
- Γνώση ξένης γλώσσας
'Αριστη γνώση ξένης γλώσσας (7 μονάδες), πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας (5 μονάδες) ή καλή γνώση ξένης γλώσσας (3 μονάδες)
Λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα
Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (4 μονάδες) και επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών (2 μονάδες)
Εκπαιδευτική προϋπηρεσία
Εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως και 120 μήνες (1 μονάδα ανά μήνα και έως 120 μονάδες κατ' ανώτατο όριο).
Κοινωνικά κριτήρια
- Αριθμός τέκνων (3 μονάδες για κάθε ανήλικο τέκνο).
- Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/ της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη, ή τέκνου (το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4).
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό