Αθλητισμός | 11.09.2023 21:15

Οι ξένοι διαιτητές επιστρέφουν στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος - Η UEFA πήρε εγγυήσεις από τη Super League για την ασφάλειά τους - Επιστολές Μαρινάκη και Μπαλτάκου

Newsroom

Όλα δείχνουν πως οι ξένοι διαιτητές θα επιστρέψουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα πρώτα μεγάλα ντέρμπι της σεζόν στη Super League έρχονται καθώς ΑΕΚ - Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ - Άρης παίζουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και κατά πάσα πιθανότητα η ΚΕΔ θα ορίσει ξένους διαιτητές με τη συνεργασία της UEFA, που έλαβε εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την ασφάλεια των διαιτητών, οι οποίοι θα έρχονται στην Ελλάδα.

Από τα τέλη της περασμένης σεζόν, που απέσυρε τους αλλοδαπούς διαιτητές απ' το ελληνικό πρωτάθλημα, η UEFA έθετε θέμα ασφαλείας, ιδίως μετά τα όσα έγιναν με τον Ιταλό ρέφερι Νταβίντε Μάσα στο Καραϊσκάκη στο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Ως εκ τούτου, η επιστολή του προέδρου της Super League και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη περί διασφάλισης σε θέματα ασφαλείας των διαιτητών ήταν εκείνο που ζητούσαν στη Νιόν.

Άλλωστε, η «είδηση» στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Λίγκας προς την UEFA, δεν ήταν ότι ζητεί ξανά ξένους διαιτητές στα ντέρμπι (ένα πάγιο αίτημα των μεγάλων για τα ντέρμπι), αλλά ότι διασφαλίζει πως δεν θα προκύψουν ξανά προβλήματα σε ξένους διαιτητές οι οποίοι θα κληθούν να σφυρίξουν ελληνικούς αγώνες. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μεγάλο βήμα προκειμένου η UEFA να ανάψει το πράσινο φως ώστε να οριστούν ξανά ξένοι ρέφερι στη Super League.

«Ως Super League, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ξένων διαιτητών αγώνων κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι διαιτητές του αγώνα θα αισθάνονται ασφαλείς και θα έχουν την ανάλογη φιλοξενία» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και οι εξελίξεις αναμένονται άμεσα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πήρε αυτό που ήθελε: την ασφάλεια των ξένων διαιτητών. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που είχε υψώσει απαγορευτικό, κάτι που είχε αναφέρει και σε επιστολές που έχει στείλει το τελευταίο διάστημα. Η επίθεση στον διαιτητή Μάσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το bullying στον Δανό ρέφερι και οι κατά καιρούς φραστικές επιθέσεις προς ξένους διαιτητές στα ελληνικά γήπεδα ήταν ο λόγος του αποκλεισμού.

Τώρα, για πρώτη φορά γίνεται επισήμως λόγος για διασφάλιση των ξένων ρέφερι από την πλευρά του Συνεταιρισμού και στη Νιόν αφού άκουσαν αυτό που ήθελαν, αναμένεται να αλλάξουν στάση. Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας παράλληλα, ήθελαν ουσιαστικά να λάβουν τη δημόσια δέσμευση των ΠΑΕ αλλά και να ακούσουν τη δήλωση μεταμέλειας για όσα έχουν συμβεί. Πάντως θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάρει ήδη κίτρινη κάρτα και στην επόμενη η UEFA θα ρίξει... κόκκινη.

Επιστολή ΕΠΟ στην UEFA

Κι αφού η Λιγκα έκανε το μεγάλο βήμα, o πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, πήρε την... ασίστ και με νέα επιστολή του ζητεί επισήμως ξένους διαιτητές. Προηγουμένως τονίζει ότι η ΕΠΟ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ασφάλεια των ξένων διαιτητών και προσθέτει ότι «αφού και η SL1 διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, δεν έχω κανένα δισταγμό να ζητήσω, για τελευταία φορά, να επιτρέψετε σε αυτούς τους διαιτητές να έρθουν στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητέ Αλεξάντερ

Για να διευκολύνω την απόφασή σου για τους διαιτητές Elite και Α’ κατηγορίας, σχετικά με την συμμετοχή τους στους αγώνες της Ελληνικής SL1, σε διαβεβαιώνω ότι η ΕΠΟ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σχετικά με την ασφάλεια και τη φιλοξενία αυτών των διαιτητών.

Αφού και η SL1 διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, δεν έχω κανένα δισταγμό να ζητήσω, για τελευταία φορά, να επιτρέψετε σε αυτούς τους διαιτητές να έρθουν στην Ελλάδα.

Λυπάμαι για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε τόσο σ’ εσένα, προσωπικά, όσο και στην ΟΥΕΦΑ γενικότερα».

Η επιστολή Μαρινάκη

Προηγουμένως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τη ιδιότητα του προέδρου της Super League απέστειλε επιστολή στον στον Πρόεδρο UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στον Γενικό Γραμματέα UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς ζητώντας να οριστούν elite και α' κατηγορίας διαιτητές σε ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Αρης.

Αναλυτικά η επιστολή Μαρινάκη:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξή σας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναφερόμαστε στην από 4/9/2023 επιστολή σας προς την ΕΠΟ, η οποία περιορίζει προσωρινά τους διαιτητές UEFA ελίτ και κατηγορίας 1 να διευθύνουν αγώνες της Super League 1 στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου 2023 και μετά από αυτή τη διεθνή διακοπή θα διεξαχθεί η τέταρτη αγωνιστική. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα δούμε κρίσιμους αγώνες μεταξύ των μεγάλων συλλόγων όπως ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Άρης. Ως Super League ζητάμε τη συμβολή σας (ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Super League στις 8/09/2023) για να οριστούν διαιτητές UEFA ελίτ και πρώτης κατηγορίας.

Είναι πολύ σημαντικό για τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των αγώνων μεταξύ των μεγάλων συλλόγων, δηλαδή του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Άρη, να ορίζονται ξένοι διαιτητές μόνο από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ως Super League, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ξένων διαιτητών αγώνων κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι διαιτητές του αγώνα θα αισθάνονται ασφαλείς και θα έχουν την ανάλογη φιλοξενία.

Εκ μέρους της Super League, σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε στη θετική σας απάντηση.

Θερμούς χαιρετισμούς, Ευάγγελος Μαρινάκης

Πρόεδρος Super League 1 Ελλάδα».

ΕΠΟΚΕΔειδήσεις τώραSuper Leagueδιαιτησία