Αθλητισμός|01.08.2024 19:22

Νέα εποχή στη διαιτησία - Το Βig 4 ενέκρινε ομόφωνα τον Γάλλο αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά και την καινούργια ΚΕΔ

Newsroom

Με καλούς οιωνούς θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα της Super League καθώς η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ και η εκλογή του Μάκη Γκαγκάτση, φαίνεται ότι ξημερώνει μια νέα εποχή (και) στη διαιτησία.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, στην οποία συμμετάσχουν και οι Big 4, καθώς και οι πρόεδροι των Λιγκών. Ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ενέκριναν την επιλογή της UEFA με τους νέους αρχιδιαιτητές από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και (τουλάχιστον) η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος θα γίνει χωρίς διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις επιλογές των προσώπων.

Πρόεδρος θα είναι ο Στέφάν Λανουά από τη Γαλλία, αναπληρωτής πρόεδρος - VAR project manager ο Ιταλός Πάολο Βαλέρι και μέλος ο Ισπανός Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεζ. Τρεις πρώην διαιτητές από τρία κορυφαία πρωταθλήματα κάτι που εγγυάται και καλύτερης ποιότητας ξένους διαιτητές στα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SDNA, Τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου συνεχάρησαν τον Μάκη Γκαγκάτση για τους χειρισμούς του στο θέμα της νέας Επιτροπής Διαιτησίας, καθώς κατά γενική ομολογία η πρόταση της UEFA περιλαμβάνει επιφανή μέλη της ευρωπαϊκής διαιτησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λανουά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ήταν επικεφαλής της γαλλικής διαιτησιας!

Από μέρους των εκπροσώπων των ομάδων της Super League υπήρξε πλήρης σύμπνοια και ομοφωνία στην πρόταση για τη στελέχωση της ΚΕΔ, η οποία συνοδεύτηκε με ευχές για καλή επιτυχία στο έργο της. Η νέα ΚΕΔ θα στελεχωθεί επίσης από τον κ. Δαμιανό Ευθυμιαδη και την κ. Αντωνία Κόκοτου που θα αναλάβουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να σημειωθεί ότι τα γραφεία της θα βρίσκονται στην έδρα του VAR (εκτός εγκαταστάσεων ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή).

Το προφίλ του Λανουά

Ποιος είναι όμως, ο Στεφάν Λορέν Λανουά, όπως είναι το πλήρες όνομα του, τον οποίο ο αρχιδιαιτητής της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι πρότεινε για πρόεδρο της ΚΕΔ;

Με 444 παιχνίδια ως διαιτητής στην καριέρα του αν και η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν ως παίκτης, ο 54χρονος γεννημένος στις 18/9/1969, Λανουά, σφύριξε για τελευταία φορά στη Λιγκ 1 στις 14/5/2017 στην αναμέτρηση ανάμεσα στη Μετς και την Τουλούζ που ήταν το 230ο παιχνίδι του στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Το ντεμπούτο του ήταν 15 χρόνια νωρίτερα, στις 3/8/2002 στην αναμέτρηση Νις - Χάβρη 1-2. «Κρέμασε» τη σφυρίχτρα του στις 19/5/2017 στον αγώνα Χάβρη - Ορλεάνη για τη Λιγκ 2.

Το 2022 ήταν αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής της διαιτησίας στη Ligue 1 στη Γαλλία και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της επαγγελματικής διαιτησίας μέχρι τον περασμένο Μάρτιο όταν και διεκόπη η συνεργασία του από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μαζί με τον ομόλογό του στο VAR Σεμπαστιέν Μορέιρα.

Ήταν διαιτητής FIFA από το 2006 μέχρι το 2014 με παρουσία στο Μουντιάλ 2010 και στο Euro 2012 όπου είχε οριστεί σε τρεις αγώνες ένας από τους οποίους ήταν και η ήττα της Ελλάδας από την Τσεχία με 2-1, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2013.

ΕΠΟBig 4διαιτησίαΚΕΔειδήσεις τώραSuperLeague