Αθλητισμός|01.08.2024 20:20

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Σάλος με την μποξέρ που αποχώρησε γιατί έπαιζε κόντρα σε intersex πυγμάχο

Newsroom

Σάλος έχει ξεσπάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το ματς της Άντζελα Καρίνι κόντρα στην Ιμάνι Κελίφ. Ο αγώνας τους διήρκησε μόλις 46 δευτερόλεπτα, καθώς η Ιταλίδα αποχώρησε, μην αντέχοντας άλλο τα χτυπήματα της Αλγερινής. «Προτίμησα να σταματήσω για το καλό της υγείας μου. Ποτέ δεν έχω δεχθεί ξανά τέτοια χτυπήματα» ήταν τα λόγια της Ιταλίδας.

Οι αντιδράσεις

Ο σάλος όμως έχει ξεσπάσει με την Κελίφ, καθώς αυτή είναι μία από τις δύο μποξέρ που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους επέτρεψε να αγωνιστούν  παρόλο πέρυσι είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς κόπηκε στα τεστ τεστοστερόνης και καταλληλότητας φύλου. Τότε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας Ούμαρ Κρεμλέφ είχε αναφέρει πως τα τεστ DNA έδειξαν πως η Αλγερινή έχει χρωμοσώματα «ΧΥ», τα οποία είναι αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι «ΧΧ».

Από την πλευρά της η ΔΟΕ δηλώνει πως το διαβατήριο της Ιμάνι Κελίφ αναγράφει «γυναίκα» και πως όλοι στους Αγώνες πέρασαν τους κανόνες επιλεξιμότητας, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό ποιοι είναι αυτοί, με την Αλγερινή να έχει αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Μάλιστα και η Διεθνής Ομοσπονδία Μποξ επέκρινε ευθέως τη ΔΟΕ, η οποία έχει λιγότερο αυστηρούς κανόνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Οι διαφορετικοί κανονισμοί της ΔΟΕ για αυτά τα θέματα, στα οποία δεν εμπλέκεται η IBA, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την αγωνιστική δικαιοσύνη όσο και για την ασφάλεια των αθλητών» 

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας να τοποθετείται επίσης, λέγοντας πως «πιστεύω ότι αθλητές που έχουν αντρικά γεννητικά όργανα δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε γυναικείους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι διότι θέλει κάποιος να τους διακρίνει κατά κάποιου άλλου, αλλά για να προστατευτούν τα δικαιώματα των γυναικών αθλητών που είναι να αγωνίζονται επί ίσοις όροις.

Κύμα συμπαράστασης για την Ιταλίδα

Την ίδια ώρα, στα social media έχει ξεσπάσει ένα κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο της Καρίνι με το hashtag #IstandWithAngelaCarini με τους περισσότερους να τονίζουν πως ήταν ένας άδικος αγώνας για την Ιταλίδα πυγμάχο.

Μεταξύ άλλων και ο Έλον Μασκ που σχολίασε με ένα «Απολύτως» το tweet Αμερικανίδας κολυμβήτριας που έλεγε ότι οι «άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία σπορ».

ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί ΑγώνεςΠαρίσι 2024ΠαρίσιΟλυμπιακοί Αγώνες 2024ΔΟΕ