Αθλητισμός|26.05.2019 00:25

Κύπελλο Ισπανίας: Ονειρικό δώρο γενεθλίων για Βαλένθια (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στην καριέρα του μέχρι τώρα, ο Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ αγνοούσε τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Σε είκοσι αγώνες, ο Ισπανός προπονητής μετρούσε 14 ήττες και έξι ισοπαλίες.

«Επέλεξε», όμως, το ιδανικό ματς για να κάνει… σεφτέ! Στον πρώτο τελικό της καριέρας του, ο τεχνικός της Βαλένθια πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου, με τις «Νυχτερίδες» να εμφανίζονται πιο αποτελεσματικές, επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα στον τελικό του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» της Σεβίλλης.

Κόντρα σε μια Μπάρτσα χωρίς Λουίς Σουάρες και Ουσμάν Ντεμπελέ, η Βαλένθια έκανε ένα σχεδόν τέλειο πρώτο ημίχρονο. Κράτησε με αρκετή άνεση στην άμυνα και, σε δύο από τις τρεις επικίνδυνες επιθέσεις που δημιούργησε, προηγήθηκε με 2-0, χάρη στα γκολ των Κέβιν Γκαμεϊρό (22’) και Ροδρίγο Μορένο (33’).

Το 1-0 του Γκαμεϊρό

 

Το 2-0 του Ροδρίγο

Η πρωταθλήτρια, κακή στο πρώτο μέρος, βελτιώθηκε στην επανάληψη, χάρη και στις δύο γρήγορες αλλαγές του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος έριξε στο ματς τους Αρτούρο Βιδάλ και Μάλκομ.

Ο Λιονέλ Μέσι, ως συνήθως, προσπαθούσε σχεδόν μόνος του να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Με μια καταπληκτική ατομική προσπάθεια, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ μείωσε από κοντά, ύστερα από εξαιρετική απόκρουση του Ντομένεκ σε κεφαλιά του Λενγκλέ (73’). Ο Αργεντινός σκόραρε σε έκτο διαφορετικό τελικό, κάτι που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το 2-1 του Μέσι

 

Οι Καταλανοί, οι οποίοι κυνηγούσαν το δεύτερο διαδοχικό τους νταμπλ και το πέμπτο σερί Κύπελλο, τα έδωσαν όλα μέχρι το τέλος, Ζεράρ Πικέ και Βιδάλ έπαιζαν σέντερ φορ στα τελευταία λεπτά, η Βαλένθια όμως στάθηκε όρθια και πανηγύρισε έναν τίτλο – λύτρωση.

Το όγδοο Κύπελλο στην ιστορία της Βαλένθια και πρώτο τρόπαιο γενικά από το 2008, όταν είχε κατακτήσει εκ νέου το Κύπελλο, αποκτά ξεχωριστή αξία, γιατί φέτος ο σύλλογος του Λεβάντε γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του (18 Μαρτίου του 1919).

Κύπελλο ΙσπανίαςποδόσφαιροΒαλένθιαΜπαρτσελόνα