Σαν Σήμερα | 19.08.2024 00:00

Επιχείρηση Αγαλλίαση: τα ίδια λάθη των Βρετανών με την Καλλίπολη – Οι Καναδοί αυτή τη φορά πλήρωσαν το τίμημα

Newsroom

Στην αρχή την ονόμασαν Επιχείρηση Ράβδος, μετά άλλαξαν όνομα: Επιχείρηση Αγαλλίαση την είπαν αλλά ο στόχος παρέμεινε ο ίδιος: να χτυπηθεί το κατεχόμενο γαλλικό λιμάνι της Ντιέπ από συμμαχικά στρατεύματα.

Στο τέλος, η Ιστορία κατέγραψε πως μια μέρα σαν σήμερα, 19 Αυγούστου του 1942, εκδηλώθηκε η επιδρομή της Ντιέπ που, όμως, απέτυχε παταγωδώς! Πίσω από την οικτρή αποτυχία κρυβόταν ένας ανεπαρκής και περίπλοκος στρατηγικός σχεδιασμός, δίχως ικανή υποστήριξη πυρός από αεροσκάφη και πυροβολικό και- κυρίως- με σχεδόν ανεκπαίδευτους στρατιώτες για τέτοιου είδους μάχη.

Ωστόσο, αντλήθηκαν σοβαρά μαθήματα που βοήθησαν σε μεταγενέστερες αποβατικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και κυρίως στη Νορμανδία. Οι Σύμμαχοι- κυρίως οι Καναδοί- είχαν πληρώσει πανάκριβα το μάθημα: χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι.

Ο Τσώρτσιλ είχε βάσιμους λόγους να συγκατατεθεί για την επιδρομή στη Ντιέπ: στόχος ήταν να χαλαρώσει την πίεση των Ναζί στο ρωσικό μέτωπο. Οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να καταλάβουν ένα γαλλικό λιμάνι και να προκαλέσουν όσο περισσότερες καταστροφές μπορούσαν τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στις αμυντικές του θέσεις. Το σχέδιο προέβλεπε ρίψεις αλεξιπτωτιστών στα εδάφη πίσω από το λιμάνι της Ντιεπ, πριν επιχειρηθεί κατάληψή διά θαλάσσης. Να σημειώσουμε ότι παρόμοια επιχείρηση που διεκπεραιώθηκε από Βρετανούς για τελευταία φορά ήταν η ολέθρια επιδρομή στην Καλλίπολη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο! Οι Καναδοί ήθελαν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Βρετανούς· από το 1939 οι καναδικές δυνάμεις προετοιμάζονταν για επιχειρήσεις, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία.

Άλλοι πλήρωσαν τα λάθη!

Στην Καλλίπολη πλήρωσαν με τη ζωή τους τα λάθη των Βρετανών Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, στη Ντιεπ Καναδοί! Τελικά ο αρχικός σχεδιασμός για ρίψη αλεξιπτωτιστών εγκαταλείφθηκε και ένα σύνταγμα κομάντος 5.000 στρατιωτών, επιχείρησε αιφνιδιαστική απόβαση στο λιμάνι της Ντιέπ. Κι όλα πήγαν στραβά: καθώς διέσχιζε τη Μάγχη, μια ομάδα αποβατικών σκαφών αναχαιτίστηκε από γερμανική περίπολο. Η περίπολος εκείνη έδωσε σήμα στους Γερμανούς στην ακτή που είχαν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν και να περιμένουν. Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού είχε καταρρεύσει. Τα περισσότερα από τα συμμαχικά αποβατικά σκάφη έφτασαν στη στεριά αργά, υπό το φως της ημέρας και σφυροκοπήθηκαν από γερμανικά πυρά. Όσοι από τους Καναδούς επέζησαν καταφέρνοντας να φθάσουν στη συρματοπλεγμένη ακτή, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Γρήγορα οι Σύμμαχοι τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Οι καναδικές δυνάμεις έχασαν συνολικά 3.367 άνδρες: 907 νεκροί, οι υπόλοιποι τραυματίες ή αιχμάλωτοι. Οι Βρετανοί έχασαν 275 άνδρες (57 νεκροί). Οι Αμερικανοί είχαν τρεις νεκρούς. Το Βρετανικό ναυτικό έχασε ένα αντιτορπιλικό και 33 αποβατικά σκάφη, με 550 νεκρούς και τραυματίες. Η RAF έχασε 106 αεροσκάφη, έναντι 48 της Λουφτβάφε. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 591 άνδρες συνολικά.
Το κέρδος των Συμμάχων από εκείνη την παταγώδη αποτυχία ήταν ότι οι επικεφαλής των επιτελείων θα σχεδίαζαν με περισσότερη προσοχή τις επόμενες αποβατικές επιχειρήσεις. Οι 3.367 Καναδοί, όμως, δεν θα μάθαιναν ποτέ τη συνέχεια…

Καναδάςσαν σημεραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςαπόβασηειδήσεις τώρα