Τηλεόραση | 14.06.2021 15:09

Συνέδριο Γονιμότητας και ανθρωποφαγία: Ξεσπούν Σταματίνα Τσιμτσιλή και Φαίη Σκορδά

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις, με πρώτη και πιο ηχηρή εκείνη της Καίτης Γαρμπή, πυροδότησε το βίντεο της καμπάνιας για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, με τη στήριξη πολλών δημόσιων φορέων και υπό την αιγίδα, μέχρι χθες, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κάτω από το επίμαχο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, δεκάδες χρήστες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους με το περιεχόμενο, το οποίο χαρακτήρισαν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό».

Διαβάστε επίσηςΚωνσταντίνος Πάντος: Υπάρχει περίπτωση να ακυρώσουμε το Συνέδριο Γονιμότητας - Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές

Το πρωί της Κυριακής (13/6), ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, ο οποίος είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μίλησε στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα», ενώ η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, εμπνεύστρια του βίντεο, σε ανάρτησή της, τοποθετήθηκε επί του θέματος. Νωρίτερα, η Σίσσυ Χρηστίδου δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό της και σημείωσε ότι «μου έγινε και μένα πρόσκληση, αλλά επέλεξα να μη συμμετέχω. Ο λόγος ήταν για τα κίνητρα περισσότερο. Αυτό με προβλημάτισε. Δεν υπήρχαν οδηγίες, τύπου κείμενο, απλά μόνο κάποιες ερωτήσεις». Με ανακοίνωση στο Facebook η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την ακύρωση του Συνεδρίου.

Τσιμτσιλή για συνέδριο Συνέδριο Γονιμότητας: Νομίζω ότι φτάνουμε στο όριο της ανθρωποφαγίας

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή επρόκειτο να μιλήσει στο πολυσυζητημένο συνέδριο για το πώς συνδυάζει την καριέρα της με την ανατροφή τριών παιδιών. Η παρουσιάστρια του «Happy Day» μίλησε το πρωί της Δευτέρας (14/6) στην εκπομπή της, ξεκαθαρίζοντας το γιατί απέσυρε τη στήριξή της από αυτό. «Εμένα, όταν με προσέγγισαν οι διοργανωτές πριν από μερικούς μήνες, μου δόθηκε ως ξεκάθαρη οδηγία ότι γίνεται ένα συνέδριο με σκοπό να διερευνηθούν τρόποι και λύσεις για το πως αντιμετωπίζουμε την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα. Ο σάλος δικαίως προκλήθηκε με αυτό το βίντεο, γιατί βλέπουμε ξαφνικά ότι η μητρότητα ορίζεται μόνο από ένα ρολόι, που χτυπά απειλητικά από πάνω σου και έχει να κάνει με μια αντίστροφη μέτρηση σε σχέση με τα χρόνια της ηλικίας σου, ενώ ουσιαστικά το ιερό ταξίδι της μητρότητας έχει να κάνει με πάρα πολλές περιστάσεις.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάθε γυναίκα αποφασίζει και επιλέγει αν θέλει να γίνει μάνα. Αν δεν γίνεις μάνα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι μια πλήρης προσωπικότητα. Η κάθε γυναίκα ορίζει το σώμα της και τη ζωή της με τον τρόπο που επιθυμεί, όχι με τις προσταγές της κοινωνίας, όχι με τις προσταγές ενός ρολογιού και δικαίως ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Ενημερώθηκα το Σάββατο το βράδυ δεν ήξερα τίποτα, είδα το βίντεο, αμέσως έστειλα μήνυμα και είπα ότι εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Απλά, επέλεξα το πρωί, νηφάλια που θα είχα ξυπνήσει, να γράψω ένα κείμενο και να αποσύρω την όποια συμμετοχή μου

Επειδή μου λέτε στα social media "Μα δεν είδες ότι συμμετέχουν μόνο πολιτικοί και παππάδες, με έναν αφοριστικό τρόπο" κι επειδή κάποιοι συνάδελφοί μου βγήκαν και είπαν ότι εγώ είχα καταλάβει ότι η διοργάνωση έχει θέματα και γι’ αυτό δεν συμμετείχα, θέλω να σας πω με την ειλικρίνεια που με διακατέχει, ότι εμένα μου δόθηκε η εικόνα ότι είναι υπό την αιγίδα της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες Έλληνες και ξένοι, ότι είναι με τη στήριξη δύο μεγάλων πανεπιστημίων και ότι είναι και με τις ευλογίες του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής, ότι συμμετέχουν κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και αξιωματούχοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι θα είναι ένα συνέδριο που θα συζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Νομίζω ότι φτάνουμε στο όριο της ανθρωποφαγίας. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι οι άνθρωποι που με πήραν τηλέφωνο, μου έδωσαν αυτές τις οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή. 

Δάκρυα από Νάνσυ Παραδεισανού: «Όποια γυναίκα νιώθει κάτι, την άγγιξε και τη διέλυσε»

Η εκπομπή «Πρωινό» το πρωί της Δευτέρας (14/6) φιλοξένησε την δημοσιογράφο Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και την Ιωάννα Δανδέλια, των «Υπέροχων Γυναικών» για να συζητήσουν για το επίμαχο θέμα, με τη Νάνσυ Παραδεισανού να ξεσπά σε κλάματα. «Όταν το είδα στο σπίτι μου έκλαιγα όλο το απόγευμα και σκεφτόμουν που είμαι 36 χρόνων και το μόνο που με νοιάζει από εδώ και πέρα είναι να κάνω παιδί. Σκεφτόμουν τι κάνω;».

Η Φαίη Σκορδά τοποθετήθηκε λέγοντας: «Το ότι είναι μία βιωματική σου ιστορία, είναι άλλο θέμα, σεβαστό και να ακούσω την ιστορία μιας γυναίκας που βλέπει έτσι τα πράγματα. Τη στιγμή όμως που απευθύνεσαι στις γυναίκες, δεν μπορεί να είναι μία από τις εκατομμύρια άλλες περιπτώσεις γυναικών. Επειδή εκείνη που έγραψε το σποτάκι το έζησε έτσι, πρέπει κι εγώ να πω έτσι είναι η κατάσταση; Εγώ στα 41 μου δεν αισθάνομαι ότι έχω σβήσει πολλά κεράκια. Επίσης, η τούρτα μου και η τούρτα της Νάνσυς δεν ήταν μια στραπατσαρισμένη τούρτα», ανέφερε η Φαίη Σκορδά από την πλευρά της, εμφανώς εκνευρισμένη.

Και συνέχισε λέγοντας: «Επικοινωνιακά τι; Χτυπάς στο συναίσθημα στη δεύτερη ανάγνωση, βάζοντας μια τούρτα που τα χεράκια είναι έτσι, είναι λίγο χαλασμένη, μια γυναίκα θολή, γκρι με ένα σακάκι μαύρο, με τα μαλλιά… Όλα αυτά δείχνουν ότι κάποιος ασχολήθηκε να πει πως μια γυναίκα στα 41 που δεν έχει κάνει παιδί είναι δυστυχισμένη και αποτυχημένη. Αυτό λέει η τούρτα. Αυτή η τούρτα είναι η τούρτα μιας γυναίκας, που είναι μόνη της, της έβαλαν δύο κεράκια τελευταία στιγμή και πήγαν να πουν χρόνια πολλά. Είπα δεν θα μιλήσω σήμερα. Το θέμα είναι επικοινωνιακό και τις ενοχές που θες να δημιουργήσεις. Δεν έκανες κάτι λάθος, αλλά δεν έκανες και αυτά που έπρεπε. Ποια γυναίκα σήμερα 40 ετών, δεν ξέρει ότι κάποια στιγμή δυσκολεύει η κατάσταση. Δηλαδή ποια δεν το ξέρει; Τώρα περιμέναμε από αυτό το σποτάκι να μας πουν ότι ίσως δυσκολευτούν στα 40 να κάνουν παιδί;» συμπλήρωσε η παρουσιάστρια. «Όποια γυναίκα νιώθει κάτι, την άγγιξε και τη διέλυσε», είπε παίρνοντας ξανά τον λόγο η Νάνσυ Παραδεισανού.

Όλες οι ειδήσεις

Καίτη Γαρμπή για το βίντεο «Συνεδρίου Γονιμότητας»: «Ντροπή, δεν θα το στήριζα και δεν θα είμαστε εκεί»

Η εμπνεύστρια του σποτ Κία Παπαδοπούλου για το Συνέδριο Γονιμότητας: «Έγραψα όσα έχω βιώσει»

Κωνσταντίνος Πάντος: Υπάρχει περίπτωση να ακυρώσουμε το Συνέδριο Γονιμότητας - Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές

Σίσσυ Χρηστίδου: Ο λόγος που δε συμμετείχα στο Συνέδριο Γονιμότητας ήταν τα κίνητρα

Σταματίνα ΤσιμτσιλήΦαίη ΣκορδάΣυνέδριο ΓονιμότηταςΚαίτη Γαρμπήγονιμότηταυπογονιμότητα