Τηλεόραση|15.01.2023 22:11

Οι μεταγραφές, οι παραιτήσεις και οι νέες παραγωγές που ετοιμάζονται για πρεμιέρα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η χρονιά που πέρασε επιφύλαξε πολλές ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις. Έπειτα από αρκετό καιρό τηλεοπτικής ξηρασίας, φέτος είδαμε πολλές σειρές μυθοπλασίας, νέες εκπομπές, μεταγραφές που συζητήθηκαν και ξαφνικές αποχωρήσεις. Βέβαια, σε σχέση με το υπερπολυτελές μενού του Σεπτεμβρίου αυτό που έρχεται είναι ξεκάθαρα πιο λιτό. Άλλωστε η άτυπη προεκλογική περίοδος που έχει ήδη επί της ουσίας ξεκινήσει δεν αφήνει χώρο στα κανάλια για θεαματικές κινήσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αρκετοί παρουσιαστές αποφάσισαν ν' αλλάξουν τηλεοπτική στέγη. Στο ενημερωτικό κομμάτι, η Φαίη Μαυραγάνη αποχώρησε από το OPEN και πήγε στον ΑΝΤ1. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια κάθε Σάββατο και Κυριακή μας ενημερώνει για τα θέματα της επικαιρότητας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το κανάλι του Αμαρουσίου να διακόψει την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» και τη συνεργασία που είχε με τον Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος μετακινήθηκε στο OPEN και μαζί με τον Δημήτρη Καμπουράκη παρουσιάζουν την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». Έπειτα από 15 χρόνια στον ΣΚΑΪ, το περασμένο καλοκαίρι η Μαρία Αναστασοπούλου αποφάσισε να κάνει ένα νέο βήμα στην καριέρα της και να πάει στην… «αγκαλιά» του Γιώργου Παπαδάκη και στη συμπαρουσίαση του «Καλημέρα Ελλάδα». Από το κανάλι του Φαλήρου έφυγε και ο Νίκος Στραβελάκης, ο οποίος εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του ΟΡΕΝ και ανέλαβε τη θέση του κεντρικού παρουσιαστή στα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου. 

Από την άλλη, στην ψυχαγωγία, η μεταγραφή της Φαίης Σκορδά ήταν η πιο απρόσμενη και η πιο πολυσυζητημένη της χρονιάς, αφού η παρουσιάστρια ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τον ANT1, έπειτα από δέκα χρόνια, και μετακόμισε στην πρωινή ζώνη του ΣΚΑΙ, αφήνοντας οριστικά την πρόταση που είχε δεχτεί από το STAR. Ωστόσο, η έλευση της Σκορδά στο κανάλι του Φαλήρου, έφερε αναστάτωση στο υπόλοιπο πρόγραμμα του σταθμού. Αν και η Μαρία Μπακοδήμου, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο για την καθημερινή ζώνη, τελικά δεν φάνηκε να μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς λόγω πολιτικών εξελίξεων αλλά και προεκλογικής χρονιάς, ο σταθμός δεν ήθελε να αφιερώσει πέντε ώρες σε ψυχαγωγία. Έτσι, η εκπομπή «Γεια σου» μεταφέρθηκε κάθε Σάββατο και Κυριακή, με τα νούμερα τηλεθέασης να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά. 

Παράλληλα, η Ρούλα Κορομηλά και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μικρή οθόνη, πήραν ξανά θέση στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ η Ιωάννα Μελέσκου, μετά τη διετή συνεργασία της με τον ΣΚΑΪ, έμεινε εκτός τηλεοπτικών πλατό. «Έκλεισε ένας πολύ ωραίος κύκλος. Νιώθω ήρεμη, χαρούμενη και γεμάτη για τους ανθρώπους που ήρθαν στη ζωή μου και για όσα περάσαμε» είχε δηλώσει φανερά συγκινημένη για το φινάλε της εκπομπής της «Love it» στο OPEN Weekend. 

Αναστάτωση στο τηλεοπτικό τοπίο έφερε η αποχώρηση της Δούκισσας Νομικού από την εκπομπή «Το Πρωινό», στην οποία συμμετείχε μονάχα για δύο βδομάδες. Ίσως αποτελεί και την πιο σύντομη συνεργασία που είδαμε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Μετά από ένα... θρίλερ και ντόμινο εξελίξεων, ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι η παρουσιάστρια αποχωρεί από την πρωινή εκπομπή, αλλά παραμένει στο κανάλι για κάποιο άλλο τηλεοπτικό πρότζεκτ. Λίγες ώρες μετά, η Δούκισσα ευχαρίστησε, με τη σειρά της τον ΑΝΤ1 μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Instagram και ευχήθηκε στον Γιώργο Λιάγκα και την ομάδα του «καλή συνέχεια». 

Σπασμένο γυαλί θυμίζει πλέον η σχέση της Ντόρας Κουτροκόη με τον ΣΚΑΪ, μετά την ξαφνική απομάκρυνση της δημοσιογράφου από την πρωινή εκπομπή «Σήμερα», λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα. Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά στην κάμερα, η Κουτροκόη φρόντισε εντέχνως να «αδειάσει» και τους συμπαρουσιαστές της, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, φανερώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν, τελικά, και οι καλύτερες και πως ούτε εκείνοι είναι άμοιροι ευθυνών για την απόλυσή της. Η κατάσταση δε για το κανάλι, έγινε ακόμη πιο δύσκολη, όταν ανακοινώθηκε πως η δημοσιογράφος δεν έφυγε μόνο από την εκπομπή, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, αλλά και από το κανάλι του Φαλήρου. Αυτή την περίοδο, η Ντόρα Κουτροκόη βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τη νέα εκπομπή της που θα κάνει πρεμιέρα στο νεοσύστατο Action 24. Θα είναι παρόμοιο φορμάτ, όπως το «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου. 

Μετά το «Love Island» έρχεται το «My Style Rocks» για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Άδοξο τέλος είχε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα προγράμματα της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Το τελευταίο επεισόδιο του «Love Island», με παρουσιάστρια την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, προβλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να προβληθούν περίπου εξήντα επεισόδια, τελικά είδαμε πολύ λιγότερα. Το πιο μεγάλο «αγκάθι» ήταν το κόστος της παραγωγής, καθώς ήταν ένα πρότζεκτ που κόστιζε πάνω από 4 εκατ. ευρώ και η απήχηση που είχε στο τηλεοπτικό κοινό ήταν πολύ χαμηλή. Ωστόσο, στο β' μέρος της σεζόν, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου θα βρίσκεται στην κριτική επιτροπή του «My Style Rocks» μαζί με τους Δημήτρη Σκουλό και Στέλιο Κουδουνάρη, ενώ στο τιμόνι της παρουσίασης στον νέο κύκλο του παιχνιδιού θα δούμε την Κατερίνα Καραβάτου

Στις 27 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το νέο τηλεοπτικό σόου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1. Με πέντε κορυφαίους και καταξιωμένους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι συνιστούν την ομάδα των Dragons, τo «Dragon’s Den Greeece» στηρίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από την κρίση και τους δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να προβληθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους. Παρουσιαστής θα είναι ο Σάκης Τανιμανίδης

Τα χαμηλά νούμερα του GNTM και οι αλλαγές στο MasterChef

Με backround τις φετινές απογοητευτικές τηλεθεάσεις του GNTM, επιστρέφει το MasterChef. Για τη νέα σεζόν, οι ιθύνοντες του καναλιού έχουν ετοιμάσει ένα υπέροχο, συναρπαστικό, μαγειρικό «ταξίδι», με στόχο ν' ανέβουν τα νούμερα του σταθμού στον πίνακα της Nielsen. Είναι ένα project που εξελίσσεται και ανανεώνεται διαρκώς και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεοπτικής συνήθειας. Στον νέο κύκλο θα δούμε πολλές αλλαγές και καινούρια στοιχεία. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δεύτερα 16 Ιανουαρίου στις 21:00. 

Παράλληλα, η Αννίτα Πάνια και ο Ηλίας Ψινάκης λένε «Έλεος!» στη νέα τους εκπομπή, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μέσα από τη συχνότητα του MEGA. Όπως γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωση το κανάλι, το late night talk show θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Επίσης, η επιστροφή του νέου κύκλου του J2US έσκασε σαν κεραυνό εν αιθρία. Ο Νίκος Κοκλώνης και ο ALPHA έχουν ήδη στο μυαλό τους πιθανή ημέρα πρεμιέρας που δεν είναι άλλη από τις 18 Φεβρουαρίου.

Οι σειρές που ξεχώρισαν και αυτές που έρχονται

Η ελληνική μυθοπλασία, αδιαμφισβήτητα, «άνθησε» ξανά στη μικρή οθόνη, χαρίζοντας υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Η χρονιά που έφυγε, ίσως, είχε τις περισσότερες ελληνικές σειρές που υπήρξαν τουλάχιστον την τελευταία 20ετία στην τηλεόραση, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Είδαμε πλούσιες παραγωγές με κινηματογραφική αισθητική, αξιόλογα σενάρια, υπέροχες μουσικές επιλογές και ταλαντούχους ηθοποιούς που δεν βλέπουμε συχνά στο γυαλί, αφήνοντας πίσω τα πολυδιαφημισμένα ριάλιτι.

Φέτος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές τη νέα δραματική σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η οποία σηματοδότησε την τηλεοπτική του επιστροφή, έπειτα από μια μακρόχρονη αποχή, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και μία θέση στη λίστα του Netflix. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το πρώτο ελληνικό σήριαλ που στριμάρει σε παγκόσμια πλατφόρμα. Εκτός από το «Maestro», άλλες σειρές που έκαναν αίσθηση ήταν το «Μια νύχτα του Αυγούστου» της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, το «Κάνε ότι κοιμάσαι» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, «Τα Νούμερα» με τον Φοίβο Δεληβοριά, το «Κόκκινο Ποτάμι» που επέστρεψε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ύστερα από δύο χρόνια, οι «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη, αλλά και οι καθημερινές σειρές «Έρωτας Φυγάς» του OPEN, «Παγιδευμένοι» του ΑΝΤ1, «Αυτή η νύχτα μένει» και «Παράδεισος των Κυριών» του ALPHA. 

Στο δεύτερο μισό της σεζόν, περιμένουμε να δούμε το «Βραχιόλι της Φωτιάς», το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου αρχικά στο ERTFLIX και αργότερα θα προβληθεί στην ΕΡΤ1. Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο Γιώργος Γκικαπέπας, το σενάριο ο Νίκος Απειρανθίτης με τη Σοφία Σωτηρίου, ενώ ο Μίνως Μάτσας την «ντύνει» μουσικά. Ο Γιάννης Πάριος ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων. Πρωταγωνιστούν Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν), Μιχάλης Ταμπακάκης (Ηλίας), κ.α. Στον αέρα βρίσκεται, επίσης, το πρώτο καθηλωτικό τρέιλερ της νέας σειράς της ΕΡΤ, «Η Πτώση», σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου. Παίζουν οι Χρήστος Λούλης, Θάλεια Ματίκα, Ιωάννης Παπαζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Εριέττα Μανούρη, Βάνα Πεφάνη και μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών. Αγωνία, μυστήριο και πολλές ανατροπές συνθέτουν το σενάριο της σειράς που έρχεται πολύ σύντομα στη δημόσια τηλεόραση. 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα γυρίσματα της νέας εβδομαδιαίας αστυνομικής κομεντί «IQ 160» που βασίζεται σε γαλλικό φορμάτ και σηματοδοτεί την επιστροφή της Σμαράγδας Καρύδη στην ελληνική μυθοπλασία ύστερα από επτά χρόνια, αλλά ταυτόχρονα και την είσοδο του Νίκου Κοκλώνη στην παραγωγή ελληνικών σειρών. Συμπρωταγωνιστής θα είναι ο Νίκος Κουρής. Δράση, αγωνία, αστυνομικό μυστήριο αλλά και γέλιο, σε μια σειρά που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Το σενάριο υπογράφει η Βίκυ Αλεξοπούλου και τη σκηνοθεσία ο Πιέρρος Ανδρακάκος. Η σειρά του STAR είναι προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα την άνοιξη. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ1MasterChefMEGAειδήσεις τώραΧριστόφορος ΠαπακαλιάτηςJ2USμυθοπλασίαΑΝΤ1Σμαράγδα ΚαρύδηΦαίη ΣκορδάΓιώργος ΛιάγκαςΡούλα ΚορομηλάΗλιάνα ΠαπαγεωργίουStar TVΔούκισσα Νομικού