Καιρός|09.09.2024 18:28

Κακοκαιρία «ATENA»: Ήχησε το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα

Newsroom

Ήχησε το 112, λόγω της κακοκαιρίας «AΤΕΝΑ». Οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας έλαβαν πριν από λίγο μήνυμα, το οποίο τους προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (10/9).

Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή 08-09-2024/1200 τοπική ώρα με α.α. 17/2024, αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία ATENA στην Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. 

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Σε συναγερμό Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις

Στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία ATENA.

Όπως επιβεβαιώθηκε στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν απεγκλωβισμοί πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων. Σε ετοιμότητα θα είναι και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Κικίλιας: Δεν αποκλείονται τα πλημμυρικά φαινόμενα - Θα διαρκέσει περισσότερο

Νωρίτερα ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε για πλημμυρικά φαινόμενα. «Με βάση την εκτενή ενημέρωση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας. Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι «από σήμερα το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Επίσης, αύριο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη βόρεια και δυτική Θεσσαλία. Έχει συγκληθεί ήδη συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. για την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού».

κακοκαιρία112έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούειδήσεις τώρα