Οικονομία | 05.04.2019 12:51

«Ναι» από Eurogroup στη δόση του ενός δισ. ευρώ

Μαρία Ψαρά

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής το Eurogroup στο Βουκουρέστι. Σε λίγη ώρα, μάλιστα, αναμένονται δηλώσεις για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. 

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ethnos.gr στο Βουκουρέστι, Μαρία Ψαρά, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων στη Γερμανία) και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας, και το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EuroWorkingGroup για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα. 

Η Αθήνα είχε ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν η συμφωνία με τους πιστωτές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα χρήματα αυτά θα έρθουν να ενισχύσουν το ήδη μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά πρωτίστως να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους επενδυτές ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της και μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης.

Η εκταμίευση είναι η πρώτη από ένα πακέτο 4,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν εφόσον ανταποκρινόμαστε στα όσα έχουμε υποσχεθεί.

Τα θετικά νέα είχε προαναγγείλει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί

Eurogroup