Πολιτική | 14.06.2022 06:54

Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας η σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Τσούνη

Βούλα Κεχαγιά

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα και η άρνηση του Ερντογάν για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο δύο στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική και όχι απλώς εθιμοτυπική την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα μετον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης.

Το τετ α τετ των δύο ανδρών θα γίνει στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του αμερικανού αξιωματούχου, λίγους μήνες μετά την τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον απελθόντα Τζέφρι Πάιατ τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει βεβαίως η κυβέρνηση κύρωσε την ελληνοαμερικανική συμφωνία την οποία και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρώντας ότι δεν είναι αμοιβαία επωφελής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν και ανακοίνωσε την αγορά αμερικανικών F- 35, αμερικανικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισηγείται προς το Κογκρέσο την πώληση αλλά και αναβάθμιση F 16 στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κλιμακώσει τις απειλές του και την επιθετική ρητορική του απέναντι στη χώρα μας και όλα δείχνουν πως αξιοποιεί τις ενστάσεις του στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας ώστε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από την αμερικανική πλευρά.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ΝΑΤΟ και Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, αναμένεται να εξηγήσει στον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά τη σημερινή τους συνάντηση πως ενώ οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν κάθε δικαίωμα να επιθυμούν την ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία εντούτοις αυτή δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Δηλαδή να ξεκινήσουν παζάρια με την Τουρκία προκειμένου να συμβιβαστεί για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ διεκδικώντας τα F 16 , κάτι που υπαινίχθηκε και ο προηγούμενος γενικός γραμματέας του κ. Ράσμουσεν σε πρόσφατες δηλώσεις του. Μάλιστα πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις τόσο του νυν όσο και του  πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για παζάρι Τουρκίας-ΗΠΑ με στόχο την απόκτηση των F 16.

Σημειωτέον πως το σκεπτικό αυτό ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας και στην Φινλανδή πρωθυπουργό κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα αλλά και στην αντιπροσωπεία του φινλανδικού κοινοβουλίου με την οποία συναντήθηκε προ δεκαημέρου εξηγώντας ότι η ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να οδηγήσει σε παζάρια για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο.

Κατά τη συνάντησή το με τον κ. Τσούνης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται σταθερά υπέρ της ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων  και του Στρατηγικού Διαλόγου, υπενθυμίζοντας ωστόσο τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία που εκχωρεί επ’ αόριστον τις βάσεις στις ΗΠΑ χωρίς να διασφαλίζονται οι αρχές μιας ισότιμης συνεργασίας.

ΤουρκίαΣΥΡΙΖΑελληνοτουρκικάΤζορτζ Τσούνης