Πολιτική | 25.12.2022 06:15

ΠΑΣΟΚ: Μια δύσκολη πολιτική χρονιά - Το ζήτημα της συγκυβέρνησης και τα… προαπαιτούμενα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αδιαμφισβήτητα το 2023 θα είναι μια χρονιά όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Θα συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να πάρει αποστάσεις και από τα δύο κόμματα.

Το βασικό, όμως, για τον ίδιο είναι το ποσοστό που θα έχει ο ίδιος την πρώτη Κυριακή. Ένα ψηλό διψήφιο ποσοστό, όπως πρόσφατα είχε εκμυστηρευτεί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είναι ο στόχος, ο οποίος όμως θα εξαρτηθεί πλήρως από το ποσοστό του δικομματισμού.

«Εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό 31%, θα είναι πολύ δύσκολο να πάει τη δεύτερη Κυριακή στο 37%. Άρα ο κόσμος δε θα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα. Ποιος θα πάρει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα συνέχεια σε εκλογές; Η μη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δε θα γίνει πρόβλημα της χώρας», παραδέχτηκε πριν από λίγες μέρες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (εκ των στενότερων συνεργατών του Ν. Ανδρουλάκη).

Ο ίδιος, όμως, άφησε ανοικτό το πλαίσιο μιας συνεργασίας υπό τους όρους που θέτει το κόμμα. Και ειδικότερα αυτοί είναι οι εξής:

  • Kατάργηση του άρθρου 10 του νομοσχεδίου για την υγεία που καταργεί τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών.
  • Κοινωνική στέγη για νέα ζευγάρια και φοιτητές.
  • Αξιοκρατία και διαφάνεια (παράδειγμα με το ΑΣΕΠ που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν μεταξύ τους τις καρέκλες)

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν απορρίπτει εκ των προτέρων ένα ενδεχόμενο σύγκλισης είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη βάση όμως μιας προγραμματικής σύγκλισης.

Μέχρι, πάντως, οι συνθήκες να ωριμάσουν σε σημείο που να ξεκινήσουν οι πολιτικές διεργασίες για το ενδεχόμενο συνεργασίας, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι θα εξαπολύουν τα πυρά τους και προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και προς τον Αλ. Τσίπρα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι άδικες και ατελέσφορες, γιατί λαμβάνονται με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και όχι με το βλέμμα στραμμένο στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια δήλωση πριν λίγες μέρες που αποτελεί προάγγελο της στάσης του μετά την πρώτη Κυριακή: «Εγώ, λοιπόν, δεν θα παραδώσω την εντολή μου (σ.σ. μετά τις πρώτες εκλογές) Θα τιμήσω τον ελληνικό λαό. Και θέλω ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε το ποσοστό αυτό να είναι κυβερνητική δύναμη με προτεραιότητες το πρόγραμμά μας. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, κοινωνική στέγη και πολιτικές για μία παραγωγική Ελλάδα».

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚεκλογές 2023