Πολιτική | 09.06.2023 07:13

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ψηφοφόρων επιχειρεί ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Η ευγενική υπενθύμιση προς το ΠΑΣΟΚ, πως δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική πρόταση εξουσίας ούτε τον πυρήνα του προοδευτικού χώρου, καταγράφηκε στη χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας επεδίωξε να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ψηφοφόρων

Δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θέλησε να διασαφηνίσει ποιος είναι και ποιος θα παραμείνει ως ηγετική δύναμη στο προοδευτικό κέντρο και, μάλιστα, έσφαξε με το γάντι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμίζοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε κεντρικό ρόλο, την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, ως γραμματέας του κόμματος.

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ψηφοφόρων του προοδευτικού κέντρου, υπερτονίζοντας αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ ως συμπλήρωμα συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου ότι στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δεν έκανε διμέτωπο αλλά μονομέτωπο αγώνα αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό για να στρέψει τις ψήφους των αντιδεξιών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ γνωρίζοντας από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης πως ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει διατεθειμένος να αλλάξει την ψήφο του.

«Δεν είναι εναλλακτική πρόταση το ΠΑΣΟΚ. Από τη μία είναι η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2012 και μετά όμως το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της Κεντροαριστεράς σε συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμές και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Ανδρουλάκης που δεν ήταν έναν παιδί ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που στήριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. Την δε περίοδο 2012-2015 είχαμε τις πιο σκληρές περικοπές προφανώς στο πλαίσιο της επιτροπείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε, όμως, στην κριτική του προς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας πως η επιλογή εκείνη στοίχισε εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ που έφθασε στο 6% για να σχολιάσει πως «ο κ. Ανδρουλάκης είχε μία ευκαιρία να βάλει μία τελεία σ’ αυτό υιοθετώντας μία πρόταση προγραμματικής σύγκλισης με βάση τον πυλώνα του προοδευτικού χώρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μία δωδεκαετία, ώστε να συγκροτήσουμε μία προοδευτική κυβέρνηση. Το αρνήθηκε. Και προεκλογικά μιλούσε για διμέτωπο ενώ είχε μονομέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ρωτήθηκε για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ παρατήρησε ότι το κόμμα του δεν ήταν συμπλήρωμα αλλά η κεντρική πολιτική δύναμη για να συνεχίσει: «Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγύριζε λες και ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές επειδή κατάφερε να πάρει τρεις μονάδες σε μία εκλογική αναμέτρηση απλής αναλογικής. Εμείς ήμασταν βαθιά προβληματισμένοι για την μεγάλη νίκη της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας που αναμετράται με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ αλλά η Νέα Δημοκρατία. Και μπορεί να μην έχω μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ αλλά έχω άποψη…».

Στην ίδια συνέντευξη, σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας είπε το δικό του mea culpa λέγοντας ότι οδήγησε σε κατακερματισμό των δυνάμεων καθώς η στάση των υπόλοιπων κομμάτων δεν ευνόησε. «Ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης με νόημα ότι στις 26 Ιουνίου θα γίνει αποτίμηση και «θα κριθούμε όλοι και συλλογικά και ατομικά. Κι εγώ προφανώς».

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΕλληνική ΛύσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Νίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κόμμα Νίκη