Πολιτική | 24.06.2023 06:15

Εκλογές 2023 - Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Τσίπρα πριν την κάλπη - «Δε θα λιποτακτήσω»

Βούλα Κεχαγιά

Τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την περίοδο μετά τις εκλογές περιγράφει με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Προφανώς, γνωρίζοντας -άλλωστε δεν το έχει κρύψει- ότι ο επικρατέστερος ρόλος για το κόμμα του με βάση και τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα είναι αυτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αξιοποιήσει τη θέση του ως ο βασικός κορμός της προοδευτικής Παράταξης του τόπου «ως το λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που είχε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει, θα ανασυγκροτηθεί, προκειμένου να διεκδικήσει την προοπτική της διακυβέρνησης στην επόμενη φάση». (in.gr)

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να κρύψει τα «σχέδιά» του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις τελευταίες ημέρες πριν από την αυριανή κρίσιμη αναμέτρηση. Επανέλαβε αρκετές φορές πως τη Δευτέρα «θα είμαστε μαζί», επέμεινε ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει για το καλό της Παράταξής του και άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι παρών στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Τι «δείχνουν» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Για ορισμένους δε θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και  εξ αυτού του λόγου ερμηνεύουν τις δηλώσεις του πως «μαζί θα προχωρήσουμε» ως μία προσπάθεια συσπείρωσης και ενότητας στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Όσοι ωστόσο τον γνωρίζουν καλύτερα πιστεύουν πως, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως «δε θα λιποτακτήσω» και το εννοεί και το πιστεύει, άλλωστε μόλις πριν από μία εβδομάδα απάντησε σε ερώτηση που τού τέθηκε πως είναι μόλις 49 ετών για να πει ότι η αυριανή είναι η τελευταία μεγάλη πολιτική μάχη που δίνει.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει στα ηνία του κόμματος και αμέσως μετά τις εκλογές ασχέτως τού εάν θα θελήσει να «επικαιροποιήσει» την εντολή που έχει πάρει από τα 170.000 μέλη του κόμματός του μόλις τον Μάιο του 2022. Επομένως, όσοι τον γνωρίζουν εκτιμούν ότι ο μοναδικός λόγος που θα εξωθούσε στην παρούσα φάση σε αποχώρηση του από την ηγεσία θα ήταν ένα εμφανώς κακό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το βράδυ της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει τη δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα δεν υποδηλώνουν ότι μπορεί να επέλθει τέτοια καθίζηση που θα οδηγούσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα εκτός ηγεσίας. Αντιθέτως, φανερώνουν πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που τού επιτρέπουν να αισιοδοξεί ότι μπορεί παρά την αρνητική ψυχολογία των ψηφοφόρων του να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα κοντά σ’ αυτό της 21ης Μαϊου. Επίσης, τίποτα δε δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ικανοποιήσει τον στόχο του να βρεθεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ»- έχει πει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση με την εμπλοκή του εκπροσώπου Τύπου του, κ. Δημήτρη Μάντζου με την ιδιότητα του δικηγόρου σε πλειστηριασμό από fund μπορεί να προκαλέσει εκλογικές απώλειες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου άλλωστε επισημαίνουν ότι θα θεωρούσαν ως μία ασφαλή και ικανοποιητική διαφορά με το ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό της τάξης του 8% που θα διασφαλίζει τον διακριτό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη θέση της αντιπολίτευσης.

εκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023ΚΚΕΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΔημήτρης Νατσιόςεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΓιάνης ΒαρουφάκηςΚόμμα ΝίκηΜέΡΑ25ΠΑΣΟΚΖωή ΚωνσταντοπούλουΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος ΒελόπουλοςΝίκος Ανδρουλάκης