Πολιτική | 17.10.2023 06:00

ΠΑΣΟΚ: Το «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική ματιά στην επίθεση φιλίας - «Η πολιτική αυτονομία είναι δεδομένη»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν ως οι «υπαίτιοι» πίσω από τη ρωγμή που υπέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Παρακολουθούν, δε, την… επίθεση φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ με κριτική ματιά, αντιλαμβανόμενοι ότι η Κουμουνδούρου μπορεί να στήνει μια παγίδα. Εξ ου κιόλας από την πρώτη στιγμή συνεργάτες του Νίκος Ανδρουλάκη έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το κόμμα θα κινηθεί αυτόνομα, την στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χρήστος Σπίρτζης έδειξαν τον δρόμο της συνεργασίας. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ακόμα και πριν ανακοινωθούν τα χρίσματα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε πει «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ όταν προτάθηκε από ορισμένους να υπάρξουν κοινά ψηφοδέλτια. 

«Σήμερα είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ», υπογράμμιζαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αντιμετωπίσει νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία «και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή». Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση και κοιτάει προς τα… πάνω, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δώσουν σανίδα σωτηρίας στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, και οι τρεις υποψήφιοι που κέρδισαν τους γαλάζιους υποψηφίους, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θυμίζουν ότι  είχε θέσει ως προτεραιότητα τις προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω και την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη, δηλαδή νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο, «τα οποία  απέδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν σελίδα για την πατρίδα μας.»  «Αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχιστεί. Θα εκφράσουμε τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου, γι’ αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωναν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το μήνυμα της κάλπης κατά τους ίδιους πλέον είναι σαφές: «Καταψηφίστηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης και η κομματικοποίηση ενώ φανερή είναι η ικανοποίηση διότι  άνθρωποι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως άνθρωποι με όραμα για την αυτοδιοίκηση υπερψηφίστηκαν.

δήμος ΑθηναίωνΠΑΣΟΚΚώστας ΜπακογιάννηςΧάρης ΔούκαςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ