Πολιτική | 10.12.2018 07:57

Εβδοµάδα µε θετικό πρόσηµο για το Μαξίµου

Newsroom

Για την κυβέρνηση η εβδοµάδα που αρχίζει έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, µε την προγραµµατισµένη ψήφιση του νόµου που ακυρώνει τις περικοπές στις συντάξεις να της δίνει το ηθικό πλεονέκτηµα να υποστηρίζει πως έβαλε φρένο σε µια αδικία που είχε επιβάλει το ∆ΝΤ µέσω των δανειστών.

Η διάσωση των συντάξεων για περίπου ενάµισι εκατοµµύριο συνταξιούχους συνιστά µείζον θέµα για την κυβέρνηση, που µε αυτόν τον τρόπο καταρρίπτει την επιχειρηµατολογία της αντιπολίτευσης πως «έδωσε τα πάντα στους δανειστές» και συγχρόνως ενισχύει την επιχειρηµατολογία της πως όπου έχει τη δυνατότητα να παρεµβαίνει το κάνει υπέρ των πιο αδυνάµων.

Η ψήφιση της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις αναµένεται να πάρει πανηγυρικό χαρακτήρα για το Μαξίµου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα παρέµβει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νοµοθετήµατος, επιδιώκοντας να στριµώξει τα κόµµατα της αντιπολίτευσης -πρώτιστα τη Ν∆- που θεωρούσαν δεδοµένη την απώλεια στα εισοδήµατα των συνταξιούχων. Αναµένεται δε να θυµίσει πως η ηγεσία της Ν∆ προσπάθησε να εµποδίσει την ακύρωση του µέτρου, προσφεύγοντας στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Ολαφ Σολτς, από τους οποίους ζήτησε να µη διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη θεωρία του Μαξίµου, αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας είχε περιγράψει ως «µαρτύριο της σταγόνας» για την αξιωµατική αντιπολίτευση, δηλαδή το να ψηφίζει µην έχοντας άλλη επιλογή διατάξεις για τις οποίες είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση, φθάνει στην κορύφωσή του µε την επικύρωση από τη Βουλή του νόµου για τη διάσωση των συντάξεων.

Η κυβέρνηση επενδύει στην ψήφιση της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις και στην καταβολή των αναδροµικών

Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγο την ηµέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισµού, την ερχόµενη Παρασκευή, να πανηγυρίζει για την επιστροφή των αναδροµικών στους ενστόλους που θα δουν στις 14 ∆εκεµβρίου να πιστώνονται στους λογαριασµούς τους τα οφειλόµενα ποσά σε µία δόση.

Στη Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, η ερχόµενη Παρασκευή αναδεικνύεται σε σηµαντική ηµέρα για το Μέγαρο Μαξίµου για έναν πρόσθετο λόγο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα µεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Παλέ ντε Σπορ», προχωρώντας σε µια πολιτική κίνηση γεµάτη από συµβολισµούς και πολιτικά µηνύµατα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό.

Γίνεται σαφές πως η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης στοχεύει να δείξει πως η κυβέρνηση δεν φοβάται να αντιµετωπίσει τη δυσαρέσκεια πολλών βορειοελλαδιτών πολιτών για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό». Αντιθέτως, επιδιώκει να δείξει πως είναι ισχυρή, σίγουρη για την αναγκαιότητα της Συµφωνίας των Πρεσπών και πρόθυµη να την υπηρετήσει κατά γράµµα. Αυτό σηµαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εκπέµψει µηνύµατα αποκλειστικά προς την αξιωµατική αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί πως ταυτίζεται µε εθνικιστικά στοιχεία για το «Μακεδονικό», αλλά και προς την κυβέρνηση Ζάεφ, ώστε να εγκαταλείψει τις ερµηνείες της Συµφωνίας που πυροδοτούν εντάσεις στην Ελλάδα.

Αλλωστε, σύµφωνα µε καλά ενηµερωµένες κυβερνητικές πηγές, η Συµφωνία των Πρεσπών, για να ισχύσει, θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράµµα, κάτι το οποίο σηµαίνει ότι θα ελεγχθεί το περιεχόµενο των τροποποιήσεων στις οποίες προχωρά η σκοπιανή Βουλή στο Σύνταγµα της χώρας και η συµβατότητά τους µε τις δεσµεύσεις της συµφωνίας. Αυτό σηµαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποτρέψει αλλαγές που θα επιδέχονται ερµηνείες στο πέρασµα του χρόνου από τους βόρειους γείτονές µας – κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και µε νέα συνάντηση στις αρχές του χρόνου µεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Την ερχόµενη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα µεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Παλέ ντε Σπορ»

Πάντως, η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ενδιαφέρον, γιατί αναµένεται να επισηµοποιήσει την κάθοδο της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Σε εξέλιξη βρίσκονται, άλλωστε, και άλλες διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ µε ευρύτερες προοδευτικές δυνάµεις του βορειοελλαδικού χώρου για την αναζήτηση ενός υποψηφίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα διεκδικήσει µε αξιώσεις την «αλλαγή φρουράς» και την επικράτησή του έναντι της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα.

Μήνες πριν είχαν σκεφτεί το δημοψήφισμα

Από το Πάσχα του 2015 είχε σκεφτεί η ελληνική κυβέρνηση τη διενέργεια του δηµοψηφίσµατος της 5ηςΙουλίου. Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισηµαίνοντας ότι για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η διαδικασία µε άψογο τρόπο. «Είχαµε προετοιµαστεί για µια τέτοια πιθανή εξέλιξη ήδη από το Πάσχα του 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά, σηµειώνοντας πως «δεν είχε ξαναγίνει δηµοψήφισµα στη χώρα µας» για πολλά χρόνια και «έγινε µε κλειστές τις τράπεζες και σε πολύ δυσχερείς συνθήκες».

Συνολικά για την περίοδο εκείνη τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν φλέρταρε ποτέ µε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ», ενώ «αυτή ήταν η πρόταση του κ. Σόιµπλε που είχε συλλέξει και τις συναινέσεις 10 ή 11 κυβερνήσεων για το περίφηµο Grexit» και έτσι«θα οδηγούµασταν στο χάος µε προίκα». Τόνισε πως «όταν συνειδητοποιήσαµε και αυτό, δεν υπήρχε πια καµία αµφιβολία» για το ότι «δεν θα µπορούσαµε να διακυβεύσουµε την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Μέγαρο ΜαξίμουΑλέξης Τσίπρας