Κόσμος|01.01.2019 12:25

Βολές Πούτιν κατά Τραµπ για πυρηνικούς κινδύνους

Newsroom

Οτι αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέµου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιµίρ Πούτιν στον απολογισµό που πραγµατοποιεί κάθε χρόνο στο τέλος της χρονιάς. Σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ο Πούτιν επέκρινε την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διµερή συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα µέσου βεληνεκούς (Intermediate - Range Nuclear Forces Treaty).

«∆εν πρέπει να υποτιµηθεί η απειλή ενός πυρηνικού πολέµου» υποστήριξε ο Πούτιν. «Η µείωση του ελέγχου επί των όπλων θα µπορούσε να οδηγήσει σε µια παγκόσµια πυρηνική καταστροφή και αυτό είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα» σηµείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, που ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους µέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, τότε η Ρωσία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αντίµετρα. Η συνθήκη του 1987 Η συνθήκη είχε υπογραφεί το 1987 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορµπατσόφ στην Ουάσιγκτον.

Επίσης ο Πούτιν σηµείωσε ότι ∆υτικοί αναλυτές µιλούν για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων χαµηλής απόδοσης, προειδοποιώντας ότι µια προσπάθεια µείωσης του ορίου χρήσης τους θα µπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη πυρηνικό πόλεµο. Την ίδια ώρα η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της πρόγραµµα µονοµερώς, αν οι ΗΠΑ δεν αποµακρύνουν την «πυρηνική απειλή».

Η χθεσινή δήλωση του καθεστώτος της Βορείου Κορέας περιπλέκει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα επιδιώξει πιθανότατα την αποµάκρυνση των 28.500 Αµερικανών στρατιωτών από τη Σεούλ (ή τη σηµαντική µείωση του αριθµού τους), πριν προχωρήσει στην όποια συµφωνία αφοπλισµού.

Ντόναλντ ΤραμπΒλαντίμιρ Πούτιν