Κόσμος | 08.11.2020 10:41

Εκλογές ΗΠΑ: Πανηγυρικό το κλίμα στην Ευρώπη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

Μαρία Ψαρά

Στις 8 η ώρα ακριβώς (ώρα Ελλάδας) είχαν συνεννοηθεί να συγχαρούν για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα γύρω στις 7 ώρα Ελλάδας, όλοι οι ηγέτες τήρησαν τη συμφωνία τους και σχεδόν ταυτόχρονα δημοσίευσαν την αντίδρασή τους στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ. Και, αν και τυπική, η χαρά τους δεν κρύβεται.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού» τόνισε στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας» και προσθέτει ότι «καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία».

«Η ΕΕ συγχαίρει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ακολουθούμε τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων και είμαστε σίγουροι ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα» προσθέτει ο κ. Μισέλ και καταλήγει: «Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, το νέο Κογκρέσο και τη Διοίκηση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας». Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Οι καλύτερες ευχές μας στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ - ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας».

Τα συγχαρητήρια έστειλε και το ΝΑΤΟ. «Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη» τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ & την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη».

Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τον κάλεσε να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. «Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.

Σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκε και το μήνυμα της Καγκελαρίου Μέρκελ. «Θερμά συγχαρητήρια! Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Καμάλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της. Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

Αποθέωση για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν από τον διεθνή Τύπο

Με ανακούφιση υποδέχθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μια «έξοδο δίχως αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, και διεθνή μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν για το βαρύ φορτίο που παραλαμβάνει ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική», γράφουν στο εξώφυλλο της η εφημερίδα Sunday Times, αναφερόμενη στο παρατσούκλι (υπναράς Τζο) που είχε προσδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Η Sunday Telegraph μετέφερε τα λόγια του Μπάιντεν: «Έφτασε η ώρα η Αμερική να θεραπευτεί». «Τι απελευθέρωση, τι ανακούφιση: οι ψήφοι καταμετρούνται και οι ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ επίσης. Ο Τζο Μπάιντεν κληρονομεί ένα βαρύ φορτίο όπως κανένας άλλος από τους προκατόχους του: πρέπει να ενώσει την Αμερική», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Κατά τη διάρκεια των σχεδόν πέντε δεκαετιών του δημόσιου βίου του, λίγοι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Μπάιντεν μπορούσε να το πετύχει», ανέφερε το αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. «Αλλά ο Μπάιντεν φάνηκε πάντα να πιστεύει στον εαυτό του. Και τώρα είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» συμπλήρωσε το δίκτυο.

«Η ήττα του Τραμπ είναι μια τιμωρία στις επιθέσεις ενάντια στον πολιτισμό, αυτό είναι ένα μάθημα για τον Μπολσονάρο», ανέφερε μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Στο κύριο άρθρο της η γερμανική Die Zeit τονίζει το τεράστιο φορτίο που αναλαμβάνει η νέα προεδρία. «Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις στις απειλές στην οικονομία και τον άμεσο κίνδυνο της πανδημίας. Είναι απίθανο ότι μπορεί, από μόνος του, να συμφιλιώσει τη χώρα. Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραδεχθεί την ήττα του είναι αδιανόητο. Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς της δημοκρατίας», προειδοποιεί.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter θεωρεί επίσης την νίκη του Μπάιντεν «γλυκόπικρη». «Ο Μπάιντεν θα αγωνιστεί για να θεραπεύσει την Αμερική» και η υπόσχεσή του να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα μετατρέπεται σε «ακατόρθωτη αποστολή».

Πολλά μέσα τονίζουν το "κάστρο" που έριξε η Καμάλα Χάρις, ένα ακόμη στη διαδρομή της. Η Χάρις είναι «μια δυνατή γυναίκα, σύμβολο ανανέωσης που φοβάται ο Τραμπ», πρόσθεσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Η γερμανική Bild, χαιρετίζοντας τη νίκη Μπάιντεν, υπογράμμισε την «έξοδο χωρίς αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, υποσχόμενος να συνεχίσει την μάχη δικαστικά.

Η αυστραλιανή Daily Telegraph, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται απλά να παραδεχτεί την ταπείνωση μιας φαινομενικής ήττας από έναν αντίπαλο που θεωρούσε αδύναμο». «Είχε ξεκινήσει επί μήνες να αναφέρεται σε ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική τώρα», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, η τοπική εφημερίδα Ayrshire Daily News, σε μια περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πολλά γκολφ κλαμπ του Τραμπ, που ακολουθεί μια καθαρά τοπική προσέγγιση στην κάλυψη της ειδησεογραφίας και έγραψε χθες: «Ο ιδιοκτήτης του γκολφ κλαμπ South Ayrshire έχασε τις εκλογές του 2020».

Τζο ΜπάιντενΕμανουέλ ΜακρόνΆνγκελα ΜέρκελΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚάμαλα Χάριςεκλογές ΗΠΑ