Κόσμος|12.01.2019 08:40

Θρίλερ διαπραγµατεύσεων στην πΓΔΜ: To «ναι» των Αλβανών σφράγισε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Τελίδης

Ψηφίσθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή της ΠΓ∆Μ, µε µια σύντοµη διαδικασία που κράτησε περίπου µία ώρα, οι τέσσερις τροπολογίες στο σύνταγµα της χώρας, οι τρεις σε άρθρα και η τέταρτη στο προοίµιο, που προβλέπουν την αλλαγή του ονόµατος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και όλα όσα περιλαµβάνονται στη Συµφωνία των Πρεσπών. Τις αλλαγές ψήφισαν 81 συνολικά βουλευτές, ένας περισσότερος από εκείνους που είχαν ψηφίσει την αλλαγή του συντάγµατος τον Οκτώβριο, κάτι που θεωρείται ως µεγάλη πολιτική επιτυχία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ακολούθησε επίσης η ψήφιση του εφαρµοστικού νόµου του συντάγµατος.

Ο δρόµος για την ψήφιση των συνταγµατικών αλλαγών στη Βουλή της ΠΓ∆Μ, έπειτα από ένα τριήµερο εµπλοκής και συνεχών αναβολών, άνοιξε χθες το απόγευµα, µετά τη συµφωνία στην οποία κατέληξαν ο Ζόραν Ζάεφ µε τον επικεφαλής του αλβανικού κόµµατος της αντιπολίτευσης BESA, Μπιλάλ Κασάµι, εξασφαλίζοντας την ψήφο των δύο βουλευτών του, ώστε να συµπληρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 80 -τελικά 81- βουλευτών. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να υπάρξει η αποδοχή κάποιων ρυθµίσεων, οι οποίες, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, δεν θίγουν όσα περιλαµβάνονται στα περί υπηκοότητας στο σύνταγµα.

Όπως ανακοινώθηκε από την τελευταία, αναφορικά µε τη συµφωνία µε το BESA, δεν αλλάζει στο σύνταγµα ότι η ιθαγένεια είναι «µακεδονική / πολίτης της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στον εφαρµοστικό νόµο του συντάγµατος έγινε δεκτή µια τροποποίηση που θα επιβεβαιώνει την ιδιότητα στην αλβανική γλώσσα, µε την αναφορά «πολίτης της Μακεδονίας / πολίτης της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και θα περιληφθεί σε όλους τους νόµους, όπου είναι απαραίτητο. Ταυτόχρονα, έγινε δεκτή η τροποποίηση της συνταγµατικής τροπολογίας XXXVI, η οποία επιβεβαιώνει ότι «η ∆ηµοκρατία φροντίζει εξίσου για όλους τους πολίτες της διασποράς».

Επίσης, εκτός από την ταυτότητα θα συµπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών. Για όλα τα άλλα θέµατα που προτάθηκαν οι τροπολογίες αποσύρθηκαν, ανέφερε η ανακοίνωση. Στις ρυθµίσεις συµφώνησαν και 8 αποσχισθέντες βουλευτές από το VMRO-DPMNE που µε δήλωσή τους, όπως τη µετέφερε η βουλευτής Εµίλια Αλεξάντροβα, δέχθηκαν να ψηφίσουν τις συνταγµατικές αλλαγές. «Πήραµε το µέγιστα δυνατό καλύτερο κείµενο των συνταγµατικών τροποποιήσεων και του εφαρµοστικού νόµου του συντάγµατος αναφορικά µε την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών» είπε, προσθέτοντας ότι δεν θίγεται το θέµα της ταυτότητας.

∆ύο από τα τέσσερα

Για αποδοχή των δύο από τα τέσσερα αιτήµατα του ΒΕSA έκανε λόγο χθες το βράδυ µε δηλώσεις του στη Βουλή ο γενικός γραµµατέας του κόµµατος Αριάντ Χόχα, ενώ τα άλλα δύο, όπως είπε, θα συζητηθούν αργότερα. Οπως είπε, στη συνταγµατική τροπολογία απαριθµούνται όλες οι εθνοτικές κοινότητες και η αλβανική ως τέτοια… Επίσης έκανε λόγο για δηµιουργική λύση αναφορικά µε την αλβανική γλώσσα στο θέµα της υπηκοότητας, που θα περιληφθεί επίσης και σε πέντε σχετικούς νόµους. Είχε προηγηθεί ένας µαραθώνιος διαβουλεύσεων και συναντήσεων που ξεκίνησαν από την περασµένη ∆ευτέρα και έκλεισαν χθες µε συνάντηση από το πρωί των Ζάεφ - Κασάµι.

Μέχρι να υπάρξει η συµφωνία χρειάστηκε να αναβληθεί και χθες δύο φορές η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής, η οποία άρχισε τελικά µετά τις 7 µ.µ. Η πολυήµερη εµπλοκή µε το κόµµα BESA είχε δώσει διαστάσεις-θρίλερ στη συνεδρίαση της Βουλής, µε τις φήµες να δίνουν και να παίρνουν και να προβάλλονται µια σειρά σενάρια, δραµατοποιώντας τις εξελίξεις. Ακόµη και ο Ζ. Ζάεφ δήλωνε ότι αν δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία θα πάει στην κεντρική επιτροπή του SDSM και θα δηλώσει ότι απέτυχε.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του VMRODPMNE, κλιµακώνοντας την αντιπαράθεσή της, είχε συγκεντρώσει τους βουλευτές του κόµµατος στο «Λευκό Παλάτι», όπου συνεδρίαζε και η Εκτελεστική Επιτροπή, σε µια προσπάθεια να µην υπάρξει τυχόν διαρροή, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο µε τους 8 αποσχισθέντες βουλευτές. Εκπρόσωπος του κόµµατος, µάλιστα, ανέφερε ότι «προσπαθούν να εξαγοράσουν βουλευτές για να αλλάξουν το όνοµα»

ΠΓΔΜΖόραν ΖάεφΣυμφωνία των Πρεσπών