Κόσμος | 03.02.2022 16:09

Τουρκία: Οι βουλευτές προειδοποιούν τον Ερντογάν για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Μαρία Ζαχαράκη

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν στον ηγέτη τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας για τις αυξήσεις και δη στο ρεύμα, προειδοποιώντας τον ότι αυτά είναι ικανά να χάσουν τις εκλογές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τους βουλευτές του για πρωινό και συζήτηση, του είπαν χαρακτηριστικά ότι «οι εκλογές επηρεάζονται κυρίως από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, τις ετικέτες στα σουπερμάρκετ και τις αυξήσεις στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα. Οι τιμές της ντομάτας, της πιπεριάς, των κρεμμυδιών, του αλευριού και ψωμιού αποτελούν ‘στρατηγικά’ προϊόντα. Επηρεάζουν την κοινή γνώμη περισσότερο κι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και γι’ αυτό τη Δευτέρα ανακοίνωσε μείωση στην τιμή του ρεύματος, αν και τη χαρακτήρισε μηδαμινή η αντιπολίτευση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε ισχύ νέα πακέτα στήριξης, που θα ανακουφίσουν τους χαμηλού εισοδήματος πολίτες και τους εμπόρους.

Οι βουλευτές επέμειναν όμως ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους αγρότες αυτή την εποχή και να μειωθούν οι τιμές στα λιπάσματα, αλλιώς τους έχει χάσει…

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ» πάντως, ο Ερντογάν απάντησε θυμωμένα σε έναν άλλο βουλευτή που τον ρώτησε αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

"Τι εκλογές! Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2023. Θα δουλέψετε όμως σαν να υπάρχουν μπροστά μας εκλογές".

Επίκειται ανασχηματισμός για απαλλαγή από τα «κακά σπυριά»

Πολλοί αναλυτές πάντως βλέπουν ότι ο Ερντογάν θα προβεί σε ανασχηματισμό, όπως έχει προαναγγείλει, γιατί θέλει να απαλλαγεί από όλα τα προβλήματα τώρα, πριν κατέβει σε προεδρικές εκλογές. Ο Ερντογάν προτιμά να αντιμετωπίσει τα πιθανά προβλήματα τώρα και να συστήσει ένα «εκλογικό υπουργικό συμβούλιο», μία ομάδα ανθρώπων που τους ελέγχει απόλυτα και μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους του ενόψει εκλογών.

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνηλεκτρικό ρεύμα