Κόσμος | 10.10.2023 20:52

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζεται κανονικά η ευρω-βοήθεια στους Παλαιστίνιους – Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ανέτρεψαν την απόφαση της Κομισιόν

Newsroom

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντέστρεψαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει τις πληρωμές προς την Παλαιστίνη μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Ομάν, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι μπορούν να επανεξετάσουν τα κονδύλια για να ελέγξουν τυχόν «διαρροή» προς τη Χαμάς, αλλά αν υπάρχει, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για ένα τέτοιο λάθος.

«Η συντριπτική πλειοψηφία [των υπουργών] ήταν αντίθετη με την ιδέα της πρότασης αναστολής των πληρωμών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι το πράγμα που έχει σημασία», είπε προσθέτοντας ότι τα κονδύλια «δεν θα ακυρωθούν».

Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί επίσης, δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 410 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή το 2021 και το 2022, ενώ τα κονδύλια για το 2023 δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.

Επιπλέον 271 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικά έργα την τριετία 2021-2023, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραπόλεμοςΠόλεμος στο ΙσραήλΧαμάςΠαλαιστίνη