Κόσμος | 06.04.2024 07:55

Η μεγαλύτερη επίθεση Ρώσων με τανκς στην Ουκρανία αποκρούστηκε – Οι δυνάμεις του Πούτιν μετρούν απώλειες

Newsroom

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με άρματα μάχης, από το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου και τώρα μετράει οδυνηρές απώλειες!

Πάνε ήδη δυο χρόνια που οι καπνοί του πολέμου σκέπασαν τον ουρανό της Ουκρανίας και ακόμα κανένα σημάδι ύφεσης· οι καταιγίδες μαίνονται και τα νέα που ταξιδεύουν σαν τα σύννεφα από την ανατολή ερμηνεύονται κατά δοκούν.

Οι Ρώσοι ανακοινώνουν επιτυχίες, οι Ουκρανοί επίσης και όπως έχει πει κι ο Μπίσμαρκ: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται έπειτα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές»… Κατά διάρκεια του πολέμου στα ουκρανικά εδάφη, λοιπόν και μαθαίνουμε από ανταποκριτές και από διαδικτυακές πηγές ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις δυο τελευταίες μέρες του Μαρτίου δηλαδή: 30 και 31, ο ρωσικόςστρατός εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με άρματα μάχης από την αρχή του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου. Με δύναμη 48 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, οι Ρώσοι είχαν στόχο να προκαλέσουν καταστροφικό χτύπημα στις ουκρανικές δυνάμεις· τους περίμενε όμως μια οικτρή πραγματικότητα: ήταν αυτοί που υπέστησαν ήττα, με το ένα τρίτο των δυνάμεών τους να εξοντώνεται!

Για να καταλάβετε τι σημαίνει ευρεία ανάπτυξη αρμάτων σε πεδίο μάχης, αρκεί να πάρουμε ως γνώμονα την μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων που έγινε ποτέ, τη Μάχη του Κουρσκ και να παραθέσουμε ότι τότε (από 17 Ιουλίου του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’43) μονομάχησαν συνολικά 3.600 σοβιετικά τανκς απέναντι σε 2.700 γερμανικά.

Οι Ρώσοι, σήμερα, με 48 άρματα θεώρησαν ευρείας κλίμακας πολεμική επιχείρηση αρμάτων…
Η μαζική επίθεση τεθωρακισμένων εξαπολύθηκε στις 30 Μαρτίου, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Avdiivka.

Περίπεργες τακτικές πολέμου...

Θεωρήθηκε κάπως ασυνήθιστη η στρατηγική κίνηση αυτή, καθώς η στην περιοχή δραστηριοποιούνταν μονάδες του Πεζικού, οι οποίοι μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχαν υποστήριξη αρμάτων.
Η Επιλαρχία των ρωσικών τεθωρακισμένων που ανήκαν στο 6ο Σύνταγμα Αρμάτων της 90ης Μεραρχία Τεθωρακισμένων, αποτελούμενος από 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP και 36 άρματα μάχης, αναπτύχθηκε σε έναν δρόμο ο οποίος εκτείνεται μεταξύ των χωριών Tonen'ke και Uman'ske και όπως έγινε γνωστό από ουκρανικές πηγές ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού στρατού από την αρχή της σύγκρουσης. Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν επιτυχία, ενώ οι Ρώσοι σιωπούν για την ώρα… Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών οχημάτων που καταστράφηκαν ποικίλλει ανάλογα με την πηγή: άλλοι ισχυρίζονται ότι οκτώ BMPs και 12 τανκς καταστράφηκαν, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει επίσημα ότι μόνο τέσσερα τανκς και δύο BMPs εξουδετερώθηκαν.

Ενώ προς το παρόν είναι άγνωστο το πώς οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το ένα τρίτο των τεθωρακισμένων οχημάτων της ρωσικής δύναμης, ο διαδικτυακός τόπος του Forbes θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν drones για τον εντοπισμό των αρμάτων, και μετά τον λόγο είχε το Πυροβολικό. Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τανκς να ανατινάζονται το ένα πίσω από το άλλο.

Δημοσίευμα του το Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, στις 31 Μαρτίου, εξηγούσε την κατάσταση όπως μεταφέρθηκε από ανταποκριτές και εμπλεκόμενους, γράφοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη μετά την απόπειρα (και, αργότερα, επιτυχία ) κατάληψης της Avdiivka του Ντόνετσκ τον Οκτώβριο του 2023 όταν οι Ρώσοι είχαν εξαπολύσει επίθεση αρμάτων και τότε: «Η Επιλαρχία του 6ου Συντάγματος Αρμάτων φαίνεται ότι απέτυχε στην επίθεσή της στις 30 Μαρτίου κοντά στο Tonenke, αφήνοντας ωστόσο να γίνει αντιληπτό ότι μονάδες της επιχειρησιακής εφεδρείας της Ρωσίας που στρατωνίζονται κοντά στην Avdiivka μπορεί και να έχουν υποβαθμιστεί ή διαφορετικά να αδυνατούν να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα προς τα δυτικά».

Το Ινστιτούτο πρόσθεσε ότι η ικανότητα των Ουκρανών να αποκρούσουν την επίθεση, «είναι ένας θετικός δείκτης για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί και σε μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά και στην αναμενόμενη ρωσική γενικευμένη επίθεση του καλοκαιριού». Και ο πόλεμος συνεχίζεται και αρκετοί αναλυτές τρομάζουν για το πώς θα εξελιχτεί. Για την ώρα οι δυνάμεις του Πούτιν μετρούν ακόμα μια ήττα.

ΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώρα