Κόσμος|27.07.2024 18:07

«Σχολική κρίση» Τουρκίας - Γαλλίας: Αίτημα για μαθήματα θρησκευτικού πολιτισμού και ηθικής

Μαρία Ζαχαράκη

Η πολιτική διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας απέκτησε προσφάτως και διαστάσεις «σχολικής» κρίσης. Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ζητά την εισαγωγή μαθημάτων θρησκευτικού πολιτισμού και ηθικής και την πρόσληψη Τούρκων δασκάλων στα γαλλικά σχολεία της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να έχει έρθει σε ρήξη με την ίδια τη γαλλική κυβέρνηση.

Στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα 8 γαλλικά σχολεία, με καθεστώς ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και προγράμματα σπουδών εγκεκριμένα από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, λειτουργούν και δύο λύκεια που υπάγονται διοικητικά στη γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για το Γαλλικό Λύκειο της Άγκυρας Charles de Gaulle και το Pierre Loti της Κωνσταντινούπολης, το πρόγραμμα σπουδών των οποίων χαράσσεται από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Σε γραπτή επιστολή, που εστάλη στους γονείς αρχές Ιουλίου, αναφέρεται ότι αν δεν γίνει δεκτό το σχέδιο συμφωνίας που απέστειλε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας στα 2 σχολεία, δεν θα γίνουν δεκτοί Τούρκοι μαθητές από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και έπειτα. Οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο θα μεταφερθούν σε τουρκικά σχολεία.

Στις 13 Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν δήλωσε ότι θα κινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, εάν οι γαλλικές αρχές δεν αποδεχθούν τους όρους, θέτοντας, ωστόσο τα σχολεία σε κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας και πιθανής παύσης λειτουργίας τους. Μια γαλλική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφτεί την Άγκυρα για να συζητήσει την κατάσταση.

Η απόφαση της Τουρκίας καταγγέλλεται ότι υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα γαλλικά σχολεία στην Τουρκία

Τα γαλλικά σχολεία στην Τουρκία έχουν μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Iδρύθηκαν αρχικά για τα παιδιά των Γάλλων διπλωματών που υπηρετούσαν στην Τουρκία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μετατράπηκαν σε ιδιωτικά σχολεία, όπου το 90% των μαθητών είναι Τούρκοι.

Το παλαιότερο γαλλικό σχολείο κι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά σχολεία της Τουρκίας θεωρείται το Lycee Saint Benoit στην Κωνσταντινούπολη, που ιδρύθηκε το 1583 από πέντε Ιησουίτες ιερείς.

ειδήσεις τώραΓαλλίαΤουρκίασχολεία