Κόσμος | 08.08.2024 16:38

Κουρσκ: 10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας τα ουκρανικά στρατεύματα και σφοδρές μάχες

Newsroom

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι μάχες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στη ρωσική πόλη Κουρσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και στην οποία έγινε αιφνιδιαστική επιδρομή από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τι αναφέρει η Ρωσία για τις μάχες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα στρατεύματά της «συνεχίζουν να καταστρέφουν» ένοπλες ουκρανικές μονάδες και χρησιμοποιούν αεροπορικές επιδρομές, πυρά ρουκετών και πυροβολικού για να προσπαθήσουν να τις απωθήσουν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κουρσκ

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο κυβερνήτης της περιοχής, ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή των φιλο-ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή την Τρίτη, όπου αναπτυχτήκαν περίπου 1.000 στρατιώτες και περισσότερες από δύο δωδεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Χωρίς να αναφέρει τις επιθέσεις στο Κουρσκ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως: «Όσο περισσότερη πίεση ασκούμε στη Ρωσία ... τόσο πιο κοντά θα φτάσουμε στην ειρήνη. Μια δίκαιη ειρήνη με δίκαιη βία». Με τη σειρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «μεγάλη πρόκληση».

10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας τα ουκρανικά στρατεύματα

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί έως και 10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας, ενδεχομένως στην πιο σοβαρή εισβολή στα σύνορα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η επιβεβαιωμένη έκταση και η τοποθεσία των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει σε τουλάχιστον δύο ρωσικές αμυντικές γραμμές και ένα οχυρό», ανέφερε το think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, στην τελευταία του ενημέρωση. Τα στρατεύματα φαίνεται να προσπαθούν να προωθηθούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Σουζντά - Κορενόβο, πρόσθεσε.

Η προέλαση επικεντρώθηκε στον υλικοτεχνικό κόμβο Σουζντά, μια πόλη περίπου 5.000 κατοίκων που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες πολιτών – «Η πόλη καίγεται»

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 31 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, είχαν τραυματιστεί την Τετάρτη. Ο Σμίρνοφ δήλωσε την προηγούμενη ημέρα ότι πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα που υποστηρίζονταν από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα παραβίασαν τα σύνορα. Η Ρωσία δεν παρείχε πληροφορίες για στρατιωτικές απώλειες.

Μάρτυρες που μίλησαν στη ρωσική τηλεόραση δήλωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει τις συνοριακές περιοχές με αυτοκίνητα υπό τα πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ένας ιερέας στη Σούντζα, ο Εβγκένι Σεστοπάλοβ, δήλωσε πως η πόλη «καίγεται» και ότι οι κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν είχαν βρει καταφύγιο στην εκκλησία του.

Για βαριές ρωσικές απώλειες κάνει λόγο το Κίεβο 

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ανέφερε την εισβολή στην καθημερινή του ενημέρωση για το πεδίο της μάχης την Τετάρτη. Σε έκθεσή του αργά το βράδυ, ανέφερε ότι οι μάχες είχαν ενταθεί στην περιοχή του Σούμου, όπου οι αρχές έχουν εκκενώσει περίπου 6.000 ανθρώπους.

Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει αεροσκάφη, ελικόπτερα και βαρέα όπλα στην περιοχή, «αλλά δεν σημείωσαν πρόοδο και υπέστησαν σημαντικές απώλειες». Ένας σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας κατηγόρησε την Πέμπτη τη Μόσχα για την ουκρανική εισβολή στη Ρωσία, χωρίς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για την πιο σοβαρή επίθεση σε ρωσικό έδαφος εδώ και μήνες.

«Η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης, βομβαρδισμών, στρατιωτικών ενεργειών, αναγκαστικών εκκενώσεων και καταστροφής φυσιολογικών μορφών ζωής -συμπεριλαμβανομένων και εντός των εδαφών της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως οι περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ- είναι αποκλειστικά και μόνο η απερίφραστη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σύμβουλος του Ζελένσκι.

Υπαινιγμοί Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε υπαινιγμούς αναφορικά με την προέλαση των δυνάμεων του Κιέβου στο Κουρσκ, επαινώντας τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητά του «να εκπλήσσει» και να επιτυγχάνει αποτελέσματα.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να εκπλήσσει. Και ξέρει πώς να επιτυγχάνει αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε εκδήλωση για την παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας στον στρατό.

«Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας το κράτος και την ανεξαρτησία μας», τόνισε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Οι ΗΠΑ λένε πως δεν ήξεραν για την ουκρανική εισβολή

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Τζαν Πιέρ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία εκ των προτέρων γνώση για την ουκρναική εισβολή. 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμι ανέφερε με τη σειρά του πως η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τη χρήση, από την Ουκρανία , των όπλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο «για τη στόχευση άμεσων απειλών ακριβώς πέρα από τα σύνορα».

στρατόςστρατεύματαΡωσίαμάχεςΟυκρανίαειδήσεις τώρα