Κόσμος|29.08.2024 18:10

Το Ιράκ κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Μαρία Ζαχαράκη

Ο ιρακινός στρατός κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο Κιρκούκ, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος (αποτελεί μία από τις βασικές πετρελαϊκές βάσεις του Ιράκ). Η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της Βαγδάτης, δεδομένης της πρόσφατης σύναψης μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, το αεροσκάφος πετούσε πάνω από πέντε κύριες πόλεις της επαρχίας πριν προσεγγίσει ευαίσθητες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων βάσεων ασφαλείας. Οι αρχικές εκτιμήσεις υπέθεταν ότι, πέρα από την παρακολούθηση και αναγνώριση, το drone θα μπορούσε να προβεί σε βομβαρδισμούς, λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πέρα από το ότι χρησιμοποιείται για παρακολούθηση και αναγνώριση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βομβαρδιστικό λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους, δήλωσε ιρακινή πηγή στο Baghdad Today. Οι εντολές δόθηκαν απευθείας από τη Βαγδάτη για την κατάρριψή του και αυτό έγινε σε λιγότερο από 10 λεπτά από το στρατό ξηράς.

Οι εντολές για την κατάρριψή του δόθηκαν απευθείας από τη Βαγδάτη και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε δέκα λεπτά από τον στρατό ξηράς.

Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν είχε ως αποτέλεσμα κανέναν τραυματισμό, εκτός από κάποιες υλικές ζημιές, δήλωσε η πηγή ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να γίνει χωρίς το πράσινο φως από τη Βαγδάτη. Το υλικό που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι το αντι-αεροπορικό Pantsir εκτόξευσε μερικούς πυραύλους για να πλήξει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ιρακινό μήνυμα προς την Άγκυρα;

Η κατάρριψη του τουρκικού drone προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι ήρθε αμέσως μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας ασφαλείας που θεωρήθηκε πρωτοποριακή για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το περιστατικό αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Τουρκία έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο Κιρκούκ, μια πόλη που φιλοξενεί σημαντική τουρκική μειονότητα. Επιπλέον, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή του νέου νομάρχη του Κιρκούκ, Ρεμπούρ Ταχά, λόγω της υποστήριξής του από το Πατριωτικό Κόμμα του Κουρδιστάν (Ταλαμπανί - PUK), το οποίο θεωρείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το PKK.

Παρά τη συμφωνία ασφαλείας, η κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους υποδηλώνει μια νέα δυναμική στις σχέσεις Βαγδάτης-Άγκυρας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου οι φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες Hashd al-Shaabi, οι οποίες αντιτίθενται στην παρουσία του τουρκικού στρατού στη χώρα, διατηρούν σημαντική επιρροή. Το περιστατικό αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ.

droneμη επανδρωμένο αεροσκάφοςΙράκειδήσεις τώρα