Κόσμος | 17.09.2024 19:12

Λίβανος: Νεκροί και χιλιάδες τραυματίες μετά από τις εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Newsroom

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των εκρήξεων.

Επίσης, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

«Η μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας»

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» που έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε πως ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σε μία από τις εκρήξεις. Το Reuters δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει την είδηση.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βηρυτό τραυματίστηκε από την έκρηξη ενός βομβητή.

«Μας δήλωσε πριν από μερικά λεπτά ότι είναι καλά, έχει τις αισθήσεις τους και ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο», πρόσθεσε η ιρανική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει αν ο βομβητής του ανήκε.

Οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν το πιο πρόσφατο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Πηγή ασφαλείας δήλωσε πως μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο.

Στο νοσοκομείο Όρος Λίβανος δημοσιογράφος του Reuters είδε μοτοσικλέτες να σπεύδουν στον χώρο των επειγόντων περιστατικών όπου άνθρωποι με αίματα στα χέρια κραύγαζαν από τον πόνο.

Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Ναμπατίγε στο νότιο τμήμα της χώρας, Χάσαν Ουάζνι, δήλωσε στο Reuters πως περίπου 40 τραυματίες λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο του. Τα τραύματα περιλαμβάνουν πληγές στο πρόσωπο, στα μάτια και στα άκρα.

Πώς ξεκίνησαν οι εκρήξεις

Το κύμα των εκρήξεων κράτησε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις 3:45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές.

Δυνάμεις των λιβανικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας ανέφεραν ότι ένας αριθμός συσκευών ασύρματης επικοινωνίας πυροδοτήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Βηρυτού προκαλώντας τραυματισμούς.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Περιφερειακά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα από κλειστό δίκτυο τηλεόρασης που δείχνουν κάτι που μοιάζει με μια μικρή συσκευή η οποία είχε τοποθετηθεί δίπλα στο ταμείο ενός παντοπωλείου όπου ένας άνθρωπος πλήρωνε να εκρήγνυται.

Σε ένα άλλο πλάνο, έκρηξη φαίνεται να χτυπάει κάποιον που στέκεται σε έναν πάγκο με φρούτα σε μια αγορά.

Το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις κρίσης του Λιβανου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους υγειονομικούς να πάνε στα νοσοκομεία όπου εργάζονται ώστε να τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον μαζικό αριθμό των τραυματιών που φθάνουν στα επείγοντα. Είπε πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βομβητές.

Ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε πως περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 προσωπικό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έχει σταλεί για να συνδράμει στην απομάκρυνση των θυμάτων.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάζουν σταθερά πυρά από τότε ενώ αποφεύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα στον νότο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων λόγω των εχθροπραξιών.

έκρηξηΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχειδήσεις τώρα