Ελλάδα | 18.06.2020 14:26

Μετεγκαταστάσεις ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Ευρώπη

Μαρία Ψαρά

Οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία την Τετάρτη (17/6). Η μετεγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διμερούς προγράμματος μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από τα ελληνικά νησιά σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μετεγκαταστάσεις περίπου 1.600 παιδιών και νέων θα ξεκινήσουν ξανά αυτό το μήνα, με την επόμενη μεταφορά να πραγματοποιείται στις 27/6 στην Πορτογαλία για 25 ανηλίκους. «Θα πραγματοποιηθούν σταδιακά για αρκετούς μήνες για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να δέχονται τους νέους με τον πιο κατάλληλο τρόπο

Η Κομισιόν συντονίζει τη μετεγκατάσταση βοηθώντας όπου χρειαστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευση Άνταλμπεργκ Γιανζ.

Από τον Απρίλιο, έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιχειρήσεις μετεγκατάστασης (στη Γερμανία  με 47 παιδιά και στο Λουξεμβούργο με 12).

«Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν, προετοιμάζουμε τώρα την κύρια φάση του προγράμματος που συντονίζεται από την Επιτροπή», προσθέτει ο εκπρόσωπος.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στα έντεκα συμμετέχοντα κράτη μέλη συν τη Νορβηγία και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε έντονα όλα τα κράτη μέλη μας να επιδείξουν αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Πέρα από τη Γερμανία και την Πορτογαλία, ακόμη 9 κράτη θα υποδεχθούν ανηλίκους: το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

πρόσφυγεςΕυρώπη