Ελλάδα | 03.01.2019 20:43

Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα (pics+vid)

Αθανασία Κουλέτα

Το θερμόμετρο είχε δείξει -22,8 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι είχε σκεπάσει ακόμη και την πλατεία Συντάγματος, ενώ ο στρατός βγήκε μέχρι και στον Κηφισό σε ορισμένα από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά.

Δεκέμβριος 2001: Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών

Ο Δεκέμβριος του 2001 υπήρξε ένας ασυνήθιστος μήνας ως προς τις θερμοκρασίες του κατά τους μετεωρολόγους, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 50 ετών. Ενδεικτικά, στην Καστοριά η θερμοκρασία έπεσε στους -22,8 βαθμούς και κατέρριψε το ρεκόρ του 1988 που ήταν -18,6 βαθμοί, στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε στους -21 (προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι -17 βαθμοί), στα Τρίκαλα η θερμοκρασία ήταν -20,4, στη Λάρισα -20,2 και στη Θεσσαλονίκη -9,8 βαθμοί. 

Μάλιστα, αυτό που έκανε περισσότερο απ' όλα τους μετεωρολόγους να απορήσουν ήταν το γεγονός πως το φθινόπωρο που είχε προηγηθεί εκείνου του «πολικού» Δεκέμβρη ήταν ένα από τα πιο ζεστά που είχε γνωρίσει η χώρα. 

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Δεκέμβριο του 2001 την Ελλάδα είχε και μεγάλη διάρκεια, αφού για 12 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος παρέμεινε καθηλωμένος κάτω από τους 8 βαθμούς Κελσίου. 

Λίγες ημέρες μετά, τον Ιανουάριο του 2002, χιονοθύελλα έπληξε την πρωτεύουσα: 

 

Νοέμβριος 2002: Ο στρατός στον Κηφισό...για κάθε ενδεχόμενο 

Έντεκα μήνες αργότερα, χοντρό χαλάζι, ισχυρές καταιγίδες και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (αστραπές, κεραυνοί) πλήττουν την Αττική στις αρχές Νοεμβρίου. Ζημιές προκαλούνται σε ΙΧ, τζαμαρίες καταστημάτων κ.α., ενώ η Πυροσβεστική δέχεται κλήσεις για πλημμύρες στην περιοχή του Ασπροπύργου. Κλιμάκια του στρατού και της Πυροσβεστικής βρίσκονται προληπτικά στις κοίτες του Κηφισού. 

Παράλληλα, σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά των νομών Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Ημαθίας και Πέλλας. 

Φεβρουάριος 2003: Εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας πλήττονται από πολικό ψύχος. Ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπογράφει την εκταμίευση 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές των περιοχών αυτών από την κακοκαιρία. Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων σε σε αγρότες και πολίτες. 

Ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ ενδεικτικά στην Καστοριά αγγίζει τους -9. 

Ιανουάριος 2004: Μετεωρολογική «βόμβα» έσκασε στις 22 του μήνα 

Η αρχή έγινε από το Ανατολικό Αιγαίο τον Ιανουάριο του 2004, ώσπου στις 22 του μήνα ένα «εξαιρετικά βαθύ» βαρομετρικό χαμηλό ξεσπά ως «μετεωρολογική βόμβα» πάνω από τη χώρα. 

Ο τότε διευθυντής του Tμήματος Προγνώσεων της Eθνικής Mετεωρολογικής Yπηρεσίας, κ. Δημήτρης Zιακόπουλος, εξηγεί σχετικά στην «Καθημερινή»: «H ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού, που προκάλεσε την κακοκαιρία, έπεσε στα 972 hPa (εκτοπασκάλ), εξαιρετικά μικρή τιμή για τα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου. H εκρηκτική αυτή βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, που ονομάζεται και "μετεωρολογική βόμβα", προκάλεσε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους». 

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος-ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει: «Αυτό που συνέβη ήταν η πτώση της πίεσης του βαρομετρικού χαμηλού που επηρέασε τη χώρα μας κατά 24 μιλιμπάρ μέσα σε 24 ώρες. Έπεφτε 1 μιλιμπάρ κάθε ώρα. Σε ένα "συνηθισμένο" βαρομετρικό χαμηλό σύστημα, 1 μιλιμπάρ πέφτει στη διάρκεια ακόμα και μιας ολόκληρης ημέρας. Αυτή η απότομη πτώση προκάλεσε τον μίνι τυφώνα». 

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος εκείνης της κακοκαιρίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι ανοιχτά της Λήμνου οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα, ενώ άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» επίσης Άνδρο και Νάξο και στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ.

Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε τα 15 μέτρα. H ένταση των ανέμων σημείωσε ρεκόρ και έφτασε τα 13-14 Μποφόρ.

Ιανουάριος 2006: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Στις 24 Ιανουαρίου 2006 κύμα κακοκαιρία «σαρώνει» την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα Τέμπη. 

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ικαρία, στο Καρπενήσι, στη Λήμνο και την Άνδρο, ενώ οι χιονοπτώσεις απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Την επομένη των φαινομένων, στις 25 του μήνα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζητεί κατανόηση από τον ελληνικό λαό, ενώ η Κυβερνητική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία είναι συνεχείς και άμεσες. 

Νοέμβριος 2007: Μετά τις φονικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες 

Το διήμερο 18-19 Νοεμβρίου σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν αυξημένους φόβους εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι του ίδιου έτους. 

Πράγματι, στις 18 Νοεμβρίου ο νομός Ροδόπης κηρύττεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ πλημμύρες και φυσικές καταστροφές έπληξαν και την πυρόπληκτη Αρκαδία καθώς επίσης και άλλες περιοχές της χώρας. 

Μία ημέρα μετά, στις 19 Νοεμβρίου, ο απολογισμός της κακοκαιρίας είναι δύο νεκροί, πλημμυρισμένα χωριά, φουσκωμένα ποτάμια, καταστροφές σε υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες. 

Φεβρουάριος 2008: «Ιστορικός χιονιάς»

Δεύτερος μήνας του έτους 2008 και το Λεκανοπέδιο «ντύνεται» στα λευκά. Το βαρομετρικό χαμηλό ξεκινά την πορεία του από τον Βόρειο Πόλο και καταλήγει στα μέσα του μήνα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα γενικά αλλά και η Αττική ειδικότερα να καλυφθούν από χιόνι. 

Πρωτοφανές στα χρονικά, άσπρισε μέχρι και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το 0 για δύο ημέρες. Μάλιστα, η ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο Μετεωρολογικό Σταθμό της Δροσιάς, -6,4°C, αποτελεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από την αρχή της λειτουργίας του (10/2006). 

Ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, παγώνουν οι εκτεθειμένες εσωτερικές εγκαταστάσεις ύδρευσης σε φρεάτια της ΕΥΔΑΠ και διακόπτεται η παροχή νερού σε πολλά σπίτια. 

Οκτώβριος 2009: Καταστροφικές πλημμύρες 

Από τις 24 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες, ισχυρές βορχοπτώσεις πλήττουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και ζημιές στο σύνολο της επικράτειας. 

Σε θάλασσα μετατρέπεται η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου δημιουργώντας αναστάτωση και πλήθος προβλημάτων στους οδηγούς ενώ μετ' εμποδίων πραγματοποιείται η κυκλοφορία των πεζών στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη καταστροφική είναι η νεροποντή και στην επαρχία με σοβαρές ζημιές στην Αργολίδα, στη Λάρισα και στα Μέθανα. 

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012: Ευρωπαϊκό κύμα ψύχους με νεκρούς και ιστορικά χαμηλά θερμοκρασιών

Από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου η Ευρώπη βιώνει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και καταγράφει περισσότερους από 824 νεκρούς στην επικράτειά της. 

Από το κύμα ψύχους δεν ξεφεύγει και η Ελλάδα, στην οποία οι νεκροί ανέρχονται σε 5, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σε Φλώρινα (-27 βαθμοί) και στο Ορμένιο (-17 βαθμοί). 

Δεκέμβριος 2014: Αποκλεισμένα χωριά και απαγορευτικός απόπλους

Στην εκπνοή του 2014, η χώρα έκανε γιορτές με ακραία καιρικά φαινόμενα. Πολλά χωριά της βόρειας Ελλάδας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου. Προβλήματα και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπου η κυκλοφορία πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Ιανουάριος 2015: Ο μεγαλύτερος χιονιάς της τριακονταετίας 

Η κακοκαιρία του περασμένου Δεκεμβρίου συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του νέου έτους, οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και νότια Ελλάδα δημιουργούν τις συνθήκες για τον μεγαλύτερο χειμώνα των τελευταίων 30 ετών. 

Οι μετεωρολογικοί χάρτες καταγράφουν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, με διψήφιους αριθμούς υπό το μηδέν, όπως -16 στην Τρίπολη και -12 στην Τανάγρα. 

Δεκέμβριος 2016: Ισχυροί άνεμοι και χιόνια ακόμη και στα νησιά 

Πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και τσουχτερό κρύο πλήττει τη χώρα. 

Στα λευκά ντύνονται Κρήτη, νησιά βορείου Αιγαίου, Ήπειρος, Θεσσαλία, Βοιωτία αλλά και η Αττική, με το χιόνι να καλύπτει ακόμη και το κέντρο της Αθήνας, όπως η πλατεία Συντάγματος, το Ζάππειο κ.ά. 

Ιανουάριος 2017: Το πρώτο «επώνυμο» κύμα κακοκαιρίας - Η «Αριάδνη» στην Ελλάδα

Από τις 7 έως και τις 9 Ιανουαρίου η «Αριάδνη», ο πρώτος «επώνυμος» κυκλώνας πλήττει την Ελλάδα με χαρακτηριστικό τα πολύ έντονα φαινόμενα και τη μεγάλη χρονική διάρκεια. 

Περιοχές που είχαν να δουν χιονοπτώσεις από το 1987 (όπως τα Επτάνησα), ντύνονται στα λευκά, ενώ κλείνει η Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων. 

Είναι τότε που κάνουν το γύρο του διαδικτύου εικόνες ενός καλυμμένου εξολοκλήρου με χιόνι ATM στην Κύμη, αλλά και ο παγωμένος Θερμαϊκός. 

Νοέμβριος 2017: Η «Ευρυδίκη» φέρνει τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Ο Νοέμβριος του 2017 δεν θα ξεχαστεί εύκολα, καθώς η ξαφνική νεροποντή της 15ης του μήνα στα πλαίσια του κυκλώνα «Ευρυδίκη» προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική με επίκεντρο τη Μάνδρα, όπου και έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. 

Οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης τεράστιες υλικές καταστροφές: οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο, η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

Πρόκεται την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική όλων των εποχών, βάσει των νεκρών της. 

Ακολούθησαν κι άλλες καταιγίδες και κυκλώνες, όπως ο «Ζήνωνας» (Νοέμβριος 2017), η Νεφέλη (Ιούνιος 2018), ο «Ξενοφών» (Σεπτέμβριος 2018), ο «Ζορμπάς» (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2018), ο «Ορέστης» (Οκτώβριος 2018) για να φτάσουμε στο σήμερα και στη «Σοφία», η οποία πλήττει με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις όλη τη χώρα, όπως επίσης και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Και η κακοκαιρία δεν σταματά εδώ, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr, έπεται και ο «Τηλέμαχος». 

ακραία καιρικά φαινόμενακακοκαιρίακαιρός