Ελλάδα | 29.01.2019 21:08

Θεσσαλονίκη: Βγαίνει σε δημοπρασία με 260.000 ευρώ το Maison Crystal (pics)

Τίμος Φακαλής

Με τιμή εκκίνησης τα 260.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα βγαίνει την Παρασκευή  (01/02) σε δημοπρασία το «αυθαίρετο» που χτίστηκε επί Σωτήρη Κούβελα  στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Μακεδονία Παλλάς και το οποίο στέγαζε επί σειρά ετών νυχτερινό κέντρο (bar-restaurant). 

Το αποκαλούμενο και «Maison Crystal» xτίστηκε παράνομα  από την τότε δημοτική Αρχή της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του ’80, παρέμεινε αυθαίρετο μέχρι το 2014 αλλά ούτε η νομιμοποίηση του κτίσματος από τη διοίκηση Μπουτάρη έδωσε τη λύση καθώς έμεινε αναξιοποίητο τα τελευταία έξι χρόνια διχάζοντας  η χρήση του πολλές φορές τους δημοτικούς συμβούλους. Ενδεικτικό της εγκατάλειψης ήταν και η φωτιά που ξέσπασε πέρσι προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές μέσα και έξω από το κτίριο. 

Η νέα σύμβαση θα είναι εξαετής και προβλέπεται η ανανέωσή της για ακόμη τρία χρόνια με αναπροσαρμογή του προς τα πάνω κοντά στο 3%. Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημοπρασίας θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 26.000 ευρώ.

«Ο δήμος θα εκμεταλλευθεί ένα καλό ακίνητο και η τιμή εκκίνησης είναι ικανοποιητική. Είναι μια καλή κίνηση» είπε στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο χώρο 688 τ.μ., ημιυπόγειο 222 τ.μ., διαθέτει  μία δεξαμενή 136 τ.μ.  και ανεξάρτητους υπαίθριους χώρους οι οποίοι εκτείνονται σε μία έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων.

Μιλώντας από την πλευρά του στο ethnos.gr ο αρχιτέκτονας-μελετητής της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης επιμένει στη μεικτή χρήση του χώρου συνδυάζοντας ελεγχόμενες χρήσεις  αναψυχής αλλά και πολιτισμού.  «Στα καλά καθούμενα ιδιωτικοποιείται μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων. Είμαστε υπέρ της δημοπράτησης του κτιρίου αλλά όχι ολόκληρου του τμήματος του περιβάλλοντος χώρου. Ο ιδιώτης θα περιφράξει όλο τον περιβάλλοντα χώρο αποκόβοντας ένα ολόκληρο τμήμα της Νέας Παραλίας από τη δημόσια χρήση του» είπε στο ethnos.gr ο Πρόδρομος Νικηφορίδης. 


Σύμφωνα με την αρχική μελέτη για την Νέα Παραλία ο περιβάλλον χώρος προορίζονταν  εξαρχής να μετατραπεί σε «κήπο του ίσκιου», καταργώντας την περίφραξη και διατηρώντας  μόνο τη χρήση αναψυκτηρίου. 

Η μελέτη εφαρμογής δεν προχώρησε ποτέ  καθώς με εντολή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ζητήθηκε να εξαιρεθεί τότε ο χώρος από την υπόλοιπη ανάπλαση της Νέας Παραλίας και συνεχίστηκε η εκμίσθωσή του σε γνωστό επιχειρηματία προς 25.000 ευρώ το μήνα.  

Η περιπέτεια, του «αμαρτωλού» ακινήτου συνεχίστηκε και  τα επόμενα χρόνια. Το καλοκαίρι του 2013  η διοίκηση Μπουτάρη  έκανε έξωση στην εταιρία λόγω συσσωρευμένων οφειλών.  Έκτοτε το bar-restaurant  παρέμενε κενό  και εγκαταλελειμμένο αναζητώντας καινούργιες χρήσεις.

Η προεκλογική δέσμευση αλλά και η εξαγγελία του Γιάννη Μπουτάρη για μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο στον προνομιακό  χώρο της παραλίας έμειναν στα χαρτιά ενώ ναυάγησαν και οι προσπάθειες παραχώρησής του στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο  προκειμένου να το αξιοποιήσει.

Πρόταση για την αξιοποίησή του είχε κάνει και ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας προκρίνοντας να μετατραπεί  ο χώρος είτε σε ναυταθλητικό κέντρο είτε σε  παιδικό σταθμό χωρίς όμως να περπατήσει ούτε και αυτή η πρόταση. 

δήμος ΘεσσαλονίκηςΝέα ΠαραλίαMaison CrystalΓιάννης Μπουτάρης