Ελλάδα | 22.06.2022 11:53

Λίγοι οι δότες μυελού των οστών, πολλοί οι ασθενείς - Καμπάνια ενημέρωσης από την ΧΑΝΘ

Τίμος Φακαλής

Με το τραγούδι του Αντώνη Ρέμου «Τώρα επιζώ» και λίγες ώρες πριν από τα γενέθλιά της, η Καβαλιώτισσα γυμνάστρια, Ρεγγίνα Μακέδου που έδωσε σκληρή μάχη κατά της λευχαιμίας βγήκε από το Νοσοκομείο Παπανικολάου και… μετά μουσικής πέρασε το δικό της μήνυμα με ένα βίντεο στο TikTok, ενώ δεν κουράζεται να το φωνάζει όπου και όπως μπορεί: «Η μεταμόσχευση δεν είναι για εμάς εύκολη διαδικασία, για τον δότη είναι μια μεγαλύτερη αιμοδοσία. Ελάτε να σωθούν και άλλοι όπως εγώ». Το κορίτσι που γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή του στο φετινό Dancing with the Stars και χτυπήθηκε για δεύτερη φορά από την λευχαιμία, κατάφερε να βγει νικήτρια.

Η επίκαιρη περιπέτεια της Ρεγγίνας Μακέδου και η θετική της στάση ζωής μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αποτελεί πηγή έμπνευσης της χθεσινής (21.6) εκδήλωσης για τη δωρεά μυελού των οστών που συνδιοργάνωσαν  η Χ.Α.Ν.Θ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών – ΠΑΣΜΜΟ, το σωματείο RED-Y, με την συνδρομή και υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ και του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας.

«Στόχος μας να μπορέσουμε να ενημερώσουμε περισσότερους νέους που θα ήθελαν να γίνουν δότες μυελού των οστών για να σωθεί ένα παιδί, ένας συνάνθρωπός μας, κάπου στον κόσμο» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να μάθουν  περισσότερα για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών, ενώ όσοι ήταν 18 έως 45 ετών μπορούσαν να εγγραφούν στην Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών μέσω ελάχιστου δείγματος προσφοράς σιέλου που εθελοντές και στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων συνέλλεγαν, τηρώντας  το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο. Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ απλή για τον δότη, αλλά Υπερπολύτιμη για τον ασθενή λήπτη.

Μόλις 160.000 δότες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων  πληθυσμού  υπάρχουν μόνο 160.000 εθελοντές δότες, αριθμός  που θεωρείται εξαιρετικά μικρός σε σχέση και με άλλες χώρες (όπως η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει 350.000 δότες). Όμως και από αυτούς, μικρό ποσοστό είναι «συνειδητοποιημένοι» δότες, με αποτέλεσμα όταν κληθούν να δώσουν μόσχευμα, να μην εμφανίζονται ή να αρνούνται. Ο μέσος όρος των εθελοντών που αρνούνται να δώσουν μόσχευμα όταν έρθει η κρίσιμη ώρα κυμαίνεται στο 15% – 20% στις ευρωπαϊκές χώρες. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50% – 60%…

Έξι στους δέκα αναζητούν συμβατό δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών – ΠΑΣΜΜΟ σήμερα μόλις οι 4 από τους 10 ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ζωή του υπόλοιπου 60% των ασθενών είναι να βρεθεί συμβατός δότης μέσα από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με τον ΕΟΜ.

Να σημειωθεί, ότι η διαδικασία λήψης ενός δείγματος γίνεται με το σάλιο ενός ανθρώπου και είναι εντελώς ανώδυνη. Εφόσον βρεθεί συμβατός δότης, ο ίδιος/-ια δίνει μία φιάλη αίματος για τον άνθρωπο που την χρειάζεται.

Όλες οι ειδήσεις

Ψηφοδέλτια και εκλογικό αφήγημα… έτοιμα: Πότε «κληρώνει» στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες

Fuel Pass 2: Πόσο θα πέσει η τιμή των καυσίμων με το επίδομα βενζίνης - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι οδηγοί

Πάτρα: Μαραθώνια η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου - Επί 10 ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις για Μαλένα και Ίριδα

Οι 8 συμφορές που χτύπησαν τον κόσμο και τον αποδεκάτισαν – Ο κορονοϊός μοιάζει παρωνυχίδα

μεταμόσχευσηεθελοντήςλευχαιμίαΧΑΝΘμυελός των οστώνειδήσεις τώραΡεγγίνα Μακέδου