Ελλάδα|27.07.2024 16:00

Θεσσαλία: «Ζεσταίνουν μηχανές οι αγρότες – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις αποζημιώσεις του «Daniel»

Newsroom

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel.

Οι αγρότες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία υποστηρίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα έλαβαν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αγρότες είδαν μηδενικά ποσά στους λογαριασμούς τους.

Οι αγρότες της Καρδίτσας σε χθεσινή σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία την ερχόμενη Τρίτη με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να αποφασίσουν και οι αγρότες της Λάρισας. Η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας) διοργανώνει σύσκεψη την Δευτέρα 29 Ιουλίου στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου. Φαίνεται πως μέσα στο κατακαλόκαιρο , για πρώτη φορά, θα δούμε τρακτέρ στους δρόμους.

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν για τις πληρωμές από τον Daniel πως: «οι διαφορές οι οποίες εντοπίζονται στις εκκαθαρίσεις οφείλονται στα ποσοστά ζημιάς τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ παραγωγών στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Επίσης οφείλονται στην επιλογή των παραγωγών να δηλώσουν ότι η παραγωγή τους, σε σχέση με τα στρέμματα, θα είναι μειωμένη κατά 20%, άρα πληρώνουν και μειωμένη κατά 20% εισφορά αλλά και κατά 20% μειωμένη αποζημίωση (αφού έχουν κατά δήλωσή τους 20% μειωμένη παραγωγή). Αν υπάρχουν λάθη, οι δικαιούχοι αγρότες το αναφέρουν και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις αναφορές τους Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ επιδιώκουν εκκαθαρίσεις με ακρίβεια και δικαιοσύνη και θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ενστάσεως που θα υποβληθεί», σημειώνουν.

αγρότεςκινητοποιήσειςκακοκαιρίαειδήσειςειδήσεις τώρα