Ελλάδα|08.08.2024 17:43

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και μπαράζ εκκενώσεων στο Ρέθυμνο – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
credits: Μιχάλης Μπερκάκης

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στο νομό Ρεθύμνου, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από χτες, Τετάρτη. Τις τελευταίες ώρες το 112 έχει στείλει μπαράζ SMS για εκκενώσεις οικισμών.

Ειδικότερα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα.
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά.
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες.
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο.
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά.
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυροι.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες.
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άδρακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Δραματική μάχη με τις φλόγες

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι φλόγες έχουν μπει εντός του οικισμού της Αγίας Παρασκευής λίγα μέτρα μόλις από τα σπίτια. Το χωριό έχει εκκενωθεί. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και εθελοντών είναι έντονη για να μην περάσουν οι φλόγες εντός οικισμού.

Πλήρες μέτωπο αναπτύσσεται έξω από το χωριό Αποδούλου Αμαρίου και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά. Ισχυρή δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων έχει συνταχθεί στο νότιο άκρο ώστε να ανακόψει την πορεία της ισχυρής πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχειρούν από αέρος, 4 ελικόπτερα και δυο υδροπλάνα και ένα ελικοφόρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Έχουν στηθεί κινητές δεξαμενές νερού για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα 

Σημειώνεται ότι ο αέρας που φυσάει στην περιοχή δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Ρέθυμνο επιχειρούν συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν 23 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 13 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, στην πυρκαγιά μεταβαίνει σήμερα και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος. Μαζί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ενώ εναέριες ενισχύσεις θα υπάρξουν από Ρόδο και Ελευσίνα.

Τεράστιες καταστροφές

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η εικόνα στις φωτιές σε Ξάνθη και Δράμα

Την ίδια στιγμή, πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή οι πυρκαγιές σε Ξάνθη και Δράμα, αφού από πολύ νωρίς έσπευσαν στα σημεία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και κατάφεραν να τις περιορίσουν.

Ειδικότερα, στη Γενισέα Ξάνθης η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, με την πυροσβεστική υπηρεσία να εκφράζει αισιοδοξία ότι πολύ γρήγορα θα ελεγχθεί απολύτως. Νωρίτερα οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό, αφού έφτασαν στο νεκροταφείο του χωριού. Στην περιοχή επιχειρούν είκοσι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι πριν από λίγη ώρα τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στο Δοξάτο Δράμας η φωτιά εξακολουθεί να καίει σε ρεματιά, κοντά στο Καλαμπάκι. Δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός και δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσκολεύει η πυκνή βλάστηση που υπάρχει στο σημείο. Επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ νωρίτερα από αέρος έκαναν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.   

ΞάνθηΔράμαφωτιάΡέθυμνοφωτιά τώραειδήσεις τώρα